+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. augusztus 26. szerda, 08:05
Az illetékes hatóságok nem válaszoltak az Azonnali kérdéseire, de a belügyminiszternek kötelessége válaszolnia arra az országgyűlési képviselőnek, hogy az apparátus vagy a szándék hiányzik-e az önként jelentkező koronavírusos betegek kontaktszemélyeinek felderítéséhez.

Mint az Azonnalin hétfőn megírtuk, kollégánk miután igazoltan koronavírusos személlyel találkozott, akárhogyan próbált államilag finanszírozott PCR-teszthez jutni, nem sikerült neki, mert azt csak akkor kaphatnak az állampolgárok, ha magas lázuk van és fulladoznak.

 

Kiderült továbbá az is, hogy a kontaktkutatást sem végzik igazán alaposan az illetékes hatóságok,

 

még abban az esetben sem, ha a kontaktszemély önként jelentkezik, ráadásul közli, hogy olyan helyeken járt, ahol akár több száz embernek is átadhatta a vírust. A részletek itt olvashatóak.

 

Miután az üggyel kacsolatban felmerült kérdéseinket elküldtük az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának és a Belügyminisztériumnak is, de választ egyik helyről sem kaptunk,

 

kedd este Bencsik János független országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdésekkel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez.

 

Bencsik kérdései megegyeznek az Azonnali kérdéseivel:

 

+ Miért nem szerezték meg a kontaktkutatáshoz szükséges munkaerőt március óta?

 

+ Ha a kontaktszemélyek kontaktszemélyeinek kutatásához nincs is elég ember, olyan különleges esetekben, amikor egy államilag finanszírozott pozitív teszttel rendelkező fertőzött elmondja a hatóságoknak, hogy olyan helyen járt, amiből könnyen kialakulhat egy gócpont, miért nincs elég ember vagy hajlandóság az eset kivizsgálásához?

 

+ Ha a magyar állam nem teszi meg a szükséges járványügyi megelőző lépéseket a közjó érdekében, akkor mi értelme van annak, hogy a közjó érdekére hivatkozva korlátozzák az olyan állampolgárok személyes szabadságjogait a karanténba zárásukkal, akikről még csak nem is hajlandóak kideríteni, hogy valóban koronavírusosak-e?

 

A belügyminiszternek, ha az Azonnalinak nem is, de az országgyűlési képviselő Bencsiknek kötelessége lesz válaszolnia, méghozzá a törvényben rögzített 15 napon belül.

 

Az Azonnali megkérdezte Bencsik Jánost is, hogy miért döntött úgy, hogy írásbeli kérdésekkel fordul Pintér Sándorhoz. A képviselő szerint nem szabad belenyugodni abba, hogy az Azonnali semmiféle választ nem kapott az ügyben, és mivel a konkrét esetet is elképesztőnek találta, a cikk olvasása után rögtön megírta a hivatalos írásbeli kérdését a belügyminiszterhez.

 

Bencsik szerint komoly probléma, ha valóban hiányzik a megfelelő létszámú állomány a kontaktszemélyek felkutatására, illetve ha van elég ember, csak a dolgozók nem tudják hatékonyan ellátni a feladataikat, az legalább akkora gond, és azonnali kormányzati intézkedésekre van szükség, mielőtt Magyarországot is eléri a járvány második hulláma, mert „akkor már kevés lesz a migránsokra és az ellenzékre mutogatni”.

 

„Ha a hivatalos állami szervek úgy érzik, már válaszra sem kell méltatniuk egy újságírói megkeresést, ráadásul egy ilyen fajsúlyos témában, akkor mire számítson egy átlagos állampolgár?”

 

– mondta a képviselő, aki ha választ kap a kérdéseire Pintér Sándortól, arról természetesen be fogunk számolni az Azonnalin.

 

NYITÓKÉP: Bencsik János / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Míg a választás előtt az egyik legnépszerűbb politikus volt Igor Matovič, a koronavírus-járvány második hulláma és a kormányzása körüli botrányok kikezdték a támogatottságát.

Az olténiai Deveseluban inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre.

Egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Köszi, két kommentelő!

Habár a székely fővárosnak nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

Azért az MSZP-s Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek, Csorbai 40 százalékot hozott az egyik legjobboldalibb városban.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás