A svéd fővirológus elismerte: rossz kezelést választottak

Szerző: Techet Péter
2020.06.03. 19:50

Azon svéd fővirológus bírálta országa laza járványügyi kezelését, aki maga találta ki a svéd különutat. Most azonban elismerte: túl sokakat vesztettek el, egy szigorúbb politikával többeket lehetett volna megmenteni.

A svéd fővirológus elismerte: rossz kezelést választottak

Anders Tegnell svéd virológus tanácsait követte a stockholmi kormány, amikor – gyakorlatilag minden más európai országgal ellentétben – nem a korlátozásokra helyezték a hangsúlyt, hanem arra, hogy az élet számos tekintetben folytatódjon a járvány idején is: az iskolák vagy éttermek nyitva maradhattak például. Azonban többen bírálták is a modellt, ugyanis lakosságarányosan magas volt a halálozás:

egy millió lakosra 443 halott jutott, ami például négyszerese a német számoknak.

De lakosságarányosan az Egyesült Államoknál is nagyobb halálozási rátát mutat a svéd modell. Tegnell éppen ezért a svéd közszolgálati rádiónak adott interjújában

a kérdésre, hogy nem halt-e meg túl sok ember túl korán, egyértelműen azt mondta: „de igen, abszolút“.

Tegnell tehát úgy véli: az általa javasolt svéd külön út ugyan biztosította a nyílt társadalom fennmaradását, de túl sok áldozatot követelt. Éppen ezért szerinte egy esetleges második hullám idején már nem a jelenlegi teljesen liberális svéd utat követné, hanem „félúton“ a svéd és a többiek modelljei között javasolna intézkedéseket.

NYITÓKÉP: Anders Tegnell nyilatkozik a sajtónak Stockholmban / Frankie Fouganthin, Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek