A politikai korrektséggel és a korrupcióval viaskodna Orbán brazil barátja

Szerző: Illés Gergő
2019.01.02. 10:07

Ezen felül a szocializmussal, a túlméretes állammal is szakítana Jair Bolsonaro brazil elnök, aki a bűnözés terjedését a fegyvertartás liberalizációjával állítaná meg.

A politikai korrektséggel és a korrupcióval viaskodna Orbán brazil barátja

Újév napján beiktatták hivatalába Brazília új jobboldali elnökét, Jair Messias Bolsonarót – írja a Reuters. Dél-Amerika legnagyobb gazdaságának újdonsült elnöke úgy fogalmazott, megszabadítja országát „a szocializmustól, a politikai korrektségtől és a túlméretes államtól”, emellett a korrupció és a bűnözés felszámolását is megígérte.

Nem az emberi jogok és a környezetvédelem élharcosa

A hírekbe korábban csak radikális kijelentései miatt bekerülő Bolsonaro – például: inkább látná a fiát halottnak, mint melegnek; avagy: lányának születése csak a pillanatnyi gyengeség eredménye volt – az októberben rendezett elnökválasztáson magabiztos győzelmet aratott baloldali ellenfelével szemben. 

Ehhez nagyban hozzájárult a brazilok a teljes politikai elitben való csalódottsága; Bolsonaro népszerűsége pedig csak tovább növekedett, mikor egy baloldali aktivista egy szeptemberi kampányeseményen megkéselte.

Innentől az elnökjelölt Facebookon kampányolt (mely platformot nagyon ügyesen használja: már majdnem kilencmillió követője van).

Megválasztásának támogatóin felül a piacok örültek a legjobban: az új elnök ugyanis neoliberális, vállalkozásbarát gazdaságpolitikával pörgetné fel az ország igencsak döcögő gazdaságát. A környezetvédők és emberi jogi aktivisták ugyanakkor már nem ilyen lelkesek: ők attól tartanak, hogy az új elnök a gazdasági fejlődés érdekében feláldozná az Amazonas-medence esőerdőit, valamint, hogy a Bolsonaro által javasolt fegyvertartási liberalizáció további gyilkosságokhoz vezethet.

Túl nagyra nőtt az állam?

És mit is mondott Brazília újdonsült elnöke beiktatási beszédében? „Óriási kihívás áll előttünk, hogy megbirkózzunk a gazdasági válsággal, az emberi jogok túlterjeszkedésével és a családok szétesésével” – ecsetelte, hozzátéve, hogy „sürgősen véget kell vetni azon ideológiának, mely a bűnözőket védi és a rendőröket bünteti”.

Közvetlenül beiktatása előtt Bolsonaro a kongresszusban mondott beszédet, ahol arra kérte a képviselőket, segítsenek neki „megszabadítani az országot a korrupció béklyójától, a bűnözéstől és a gazdasági felelőtlenségtől”. Bolsonaro emellett azt ígérte, új külföldi piacokat nyit meg Brazília számára, csökkenti a költségvetési hiányt és fenntarthatóvá teszi a kormánykiadásokat.

Terveiben legjelentősebb szövetségese Donald Trump amerikai elnök, aki Twitterére Bolsonaro beiktatásnak napján azt írta, „az USA veled van”. Emellett Mike Pompeo külügyminiszter is tiszteletét tette a beiktatáson.

Voltak azonban más fontos vendégek is a beiktatáson: ott volt például Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, akit az újdonsült brazil elnök öleléssel köszöntött.

Orbán egyébként egy titokban vásárolt honvédségi géppel utazott Brazíliába. Rajta kívül a beiktatáson tizenegy állam- és kormányfő vett részt, többek között ott volt még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és Evo Morales bolíviai elnök is.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek