Az oroszok felé közeledik, az ukránoktól távolodik a szlovák közvélemény

Szerző: Balogh Gábor
2022.09.01. 06:27

Egyre kevesebben tekintik felelősnek Oroszországot az ukrajnai háborúért Szlovákiában. A válaszadók mintegy ötöde szerint Moszkva egyáltalán nem tehet a vérontásról.

Az oroszok felé közeledik, az ukránoktól távolodik a szlovák közvélemény

A Szlovák Tudományos Akadémia mint 1800 főt érintő augusztusi kutatása során a válaszadóknak nem kellett egyetlen felelőst megjelölniük, akár több opciót is választhattak a felsoroltak közül. A potenciális felelősök listáján Oroszország, Ukrajna, az Amerikai Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió szerepelt.

A felmérést legutóbb márciusban, közvetlenül a háború kitörése után végezték el. A friss adatok arról tanúskodnak, hogy csökkent azoknak az aránya, akik Oroszországot hibáztatják a konfliktus kiéleződéséért – írja az Új Szó.

Tavasszal még a megkérdezettek háromnegyede jelölte meg felelősként Moszkvát, most már csak 68 százalék.

A válaszadók 18 százaléka egyenesen úgy véli, az oroszok egyáltalán nem tehetnek a háborúról. (Márciusban még csak 13 százalék gondolta így.) 14 százalék nem tudott, vagy akart állást foglalni.

Ezzel párhuzamosan egyre többen érzik úgy, hogy a háborúért Ukrajna is felelős. Márciusban 38, augusztusban már 45 százalék látta így.

37 százalék ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy Kijevet egyáltalán nem tartja felelősnek.

Majdnem minden második (48 százaléknyi) válaszadó véli úgy, hogy a konfliktusért az Egyesült Államok is hibáztatható. A NATO-t 39, az EU-t 31 százalék látja vétkesnek a háborúban.

NYITÓKÉP: A szlovák elnöki palota Pozsonyban

FOTÓ: Wikimedia Commons/Slovakian99

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek