Még mindig rendkívül megosztja Orbán Viktor személye Csehország parlamenti képviselőit

2022.09.02. 13:46

Most akkor ki Orbán Viktor a magyar Václav Havel vagy a magyar Tomio Okamura? Az ellenzék és a kormánykoalíció annyira megosztott a kérdés kapcsán, hogy még a szeptember 2-án tartott képviselőházi ülésen is előjött.

Még mindig rendkívül megosztja Orbán Viktor személye Csehország parlamenti képviselőit

Markéta Pekarová Adamová, a TOP09 párt elnöke és a cseh parlamenti alsóház elnöke Facebook-posztban fejtette ki véleményét, hogy Orbán Viktor inkább az oroszbarát, migránsellenes Tomio Okamurához hasonlítható, mintsem az Andrej Babiš által említett európai rendszerváltóhoz, Václav Havelhez. A pártelnök posztjában a 2022 szeptember 2-án tartott képviselőházi ülésen történtekre reagált a közösségi oldalán. Az ülés fő témája a Petr Fiala és komránykoaciója ellen indított bizalmatlansági indítvány volt.

Václav Havel inokikus személye belengi egész Európát. Csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök volt ő, aki a csehszlovákiai „bársonyos forradalom” egyik vezető alakja, majd a „Visegrádi Négyek” egyik alapítója lett híres Európa-szerte. Nevét és az européer godolkodást már nemcsak a prágai nemzetközi reptér fémjelzi, hanem a SPOLU is igyekszik azt átültetni a 21.századi cseh politikai narratívájába. Különösen fontos momentum a modern Csehország szempontjából, hogy a cseh EU elnökség szlogenjét is Haveltől vette át a jelenlegi kormánykoalíció. 

Havel a 1990-es rendszerváltások olyan emblematikus arca lett akit mindenki szívesen fogadott, még az Egyesült Államok elnöke is elismerte. 

Vaclav Havel volt ugyanis az prominens politikus, aki végre utat mutatott arra, hogy a csehek miként hagyják végre maguk mögött a szocializmust. Ezt pedig mindenki elismerte. Havel egy olyan korszellem megtestesítője lett, aminek kapcsán a jövőbe tekintve haladunk előre, szakítva, de tanulva a múltból.

Andrej Babiš ehhez a történelmi ikonhoz hasonlította Orbán Viktort a 2022. augusztus 2-án tartott parlamenti ülésen. Az ANO vezetője, Andrej Babiš ezt kifogásként hozta fel Jan Lipavský külügyminiszter szavaira reagálva, miután Lipavský szerint Babiš miniszterelnökként hagyta magát (meg)vezetni Orbán Viktor magyar miniszterelnök által.

A szavazás alapján a kormány marad a helyén: A parlament – az egyöntetű ellenzéki támogatás ellenére – nem fejezte ki bizalmatlanságát Petr Fiala kormánya iránt. Mindössze 84 ANO és SPD képviselő szavazott a kabinet megdöntésére, aminek a 200 fős parlamenti alsóházban minimum 101-nek kell lennie. A kormánnyal szembeni bizalmatlansági szavazás eredménye ezért előre egyértelmű volt, az ellenzéknek (ANO-nak és az SPD-nek) együtt ugyanis 92 szavazata van a Képviselőházban.

A kormánykoalíció 200-ból 108 szavazatot kapott törvényhozás alsóházában. Ez azt jelenti, hogy nem volt kormánykoalíción belüli kihátrálás Fiala mögül. A szavazást megelőző megbeszélés viszont még így is 22 órán át tartott, tehát egész éjjel folyt a vita. 

Markéta Adamová Pekarová tehát a sikeres fennmaradás után posztolta azt, hogy Havellel szemben Orbán Viktor inkább az SPD vezetőjére, Tomio Okamurára hasonlít, aki nem mellesleg nemcsak ellehetetleníti a kormányzat munkáját, ami egy EU integráció és oroszellenes narratívát követ, de még Orbán-fan is, hasonlóan Babiš-hoz, akit a magyar miniszterelnök legnagyobb cinkosának tartanak a cseh képviselőházban. 

A kormánykoalíció bizalmatlansági inditványát az ellenzék, tehát az ANO és az SPD tolta meg igazán, annak elbukása kapcsán az ellenzék szerint

„A kormány nem veszítette el a képviselőház bizalmát, de az állampolgárok bizalmát már régen elvesztette"

– mondta Alena Schillerová, az ANO képviselőinek frakcióvezetője és alelnöke.

Ezzel szemben Petr Fiala cseh miniszterelnök pozitívan vélekedik a történtekkel kapcsolatban, látszólag elhivatott a további kormányzást illetően. Az mondjuk kérdéses, hogy egy ilyen helyzetben adekvát válasznak tűnhet-e azt remélni, hogy

„hogy amennyiben a polgárok látták az ellenzék gyűlöletorgiáit a képviselőházban, akkor eljönnek az önkormányzati választásokra, és szavazatukkal megerősítik azt a változást, amit Csehország a tavaly [2021] őszi képviselőházi választásokon indított el."

– nyilatkozta Petr Fiala a bizalmatlansági indítvány bukását követően.

A cseh miniszternöknek egyébként születésnapja van, Markéta Adamová Pekarová házelnökként Okamura, SPD pártvezető beszédére mindössze csupán Fiala felköszöntésével reagált.

NYITÓKÉP: Markéta Adamová Pekarová / Facebook

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Van még itt cikk a témában

Kommentek