Letartóztattak egy török popénekest, mert az imámképzőkkel viccelődött

2022.08.28. 09:00

A vád: gyűlöletkeltés.

Letartóztattak egy török popénekest, mert az imámképzőkkel viccelődött

Gülşen török énekesnőt letartóztatták "gyűlölet és ellenségeskedés szításának" vádjával, miután viccet csinált a vallási iskolákból - számolt be az Euronews.

A 46 éves énekes-dalszerzőt isztambuli otthonából vitték el kihallgatásra és csütörtökön késő este hivatalosan is letartóztatták, majd a bírósági tárgyalásáig börtönbe szállították.

A vádak egy áprilisi isztambuli koncertjén tett megjegyzéseihez kapcsolódnak, amikor azzal viccelődött, hogy egyik zenészének "perverziója" azért van, mert egy Imam Hatip vallási iskolába járt. Ezek az intézmények lényegében állami fenntartású imámképző szakiskolák.

A közösségi médiában nemrég kezdett el keringeni egy videó, amelyen az énekesnő a megjegyzéseket teszi és aminek hatására többen a letartóztatását kezdték követelni.

Más online felhasználók azonban dühüket fejezték ki a lépés miatt. A kritikusok szerint a lépés része a kormány azon törekvésének, hogy megszilárdítsa a vallási és konzervatív támogatottságot a jövő évi választások előtt.

Kemal Kılıçdaroğlu, Törökország legnagyobb ellenzéki pártjának, a CHP-nek a vezetője felszólította a török bírákat és ügyészeket, hogy "azonnal engedjék szabadon a művésznőt".

Gülşen - akinek teljes neve Gülşen Çolakoğlu - már korábban is az iszlám körök célkeresztjébe került színpadi öltözéke és az LMBTQ közösség iránti nyílt támogatása miatt.

Az énekes a közösségi médiában bocsánatot kért az okozott sérelemért, de azt mondta, hogy megjegyzéseit olyan emberek használták fel, akik Törökország polarizálására törekszenek.

Kihallgatása során Gülşen visszautasította azokat a vádakat, hogy gyűlöletet és ellenségeskedést szított volna, és azt mondta a bírósági hatóságoknak, hogy "végtelenül tiszteli hazám értékeit és érzékenységét" - írta az állami Anadolu ügynökség.

A kormányzó AK párt szóvivője azonban a Twitteren kijelentette, hogy "a gyűlöletkeltés nem művészet", és azt sugallta, hogy Gülşen tettei "gyűlölet-bűncselekmény és az emberiség szégyene".

Recep Tayyip Erdoğan török elnök és pártja számos tagja járt Imam Hatip vallási iskolába Törökországban, és a kormány ígéretet tett arra, hogy növelni fogja ezek számát, hogy egy "jámbor nemzedéket" neveljen.

NYITÓKÉP: Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek