Oroszország blokkolja a nukleáris leszerelésről szóló szerződés tervezetét

Szerző: Fekő Ádám
2022.08.27. 09:14

Elvileg az lenne a cél, hogy minél kevesebb fegyver legyen, ehhez képest mindenki egyre többet költ a sajátjaira.

Oroszország blokkolja a nukleáris leszerelésről szóló szerződés tervezetét

A nukleáris leszerelésről szóló, egy hónapig tartó megbeszélés sikertelenül zárult péntek este az Egyesült Nemzetek Szervezetében, miután Oroszország nem volt hajlandó elfogadni a leszerelésről szóló szerződés végleges verzióját - írja a CNN.

Ezt a szerződést ötévente vizsgálják felül azért, hogy csökkentsék a nukleáris kockázatokat és megállítsák a nukleáris arzenál további növelését és terjesztését

Gustavo Zlauvinen ENSZ-nagykövet szerint Oroszország olyan módosításokat próbált eszközölni a szerződésen, amelyek „káoszt idéztek elő” a tárgyalások ebben a szakaszában.

„Az atomfegyverekkel rendelkező államok nemcsak nem tudtak előrelépni leszerelési kötelezettségeik teljesítésében, hanem több mint 82 milliárd dollárt költöttek fegyvertáruk karbantartására és fejlesztésére akkor, amikor a nukleáris fegyverek használatának kockázata minden eddiginél nagyobb. Ez a felülvizsgálati konferencia sikertelensége miatt minden lépés megbocsáthatatlan” – kommentálta a helyzetet Beatrice Fihn, a leszereléssel foglalkozó csoport ügyvezető igazgatója.

KIEMELT KÉP: WikiImages / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek