Moszkvában halt meg a koszovói háború hírhedt parancsnoka

Szerző: Balogh Gábor
2022.08.25. 17:10

Božidar Delić oroszországi gyógykezelése alatt hunyt el. A veterán tábornokot és politikust az 1999-es koszovói háború során elkövetett súlyos bűnökkel vádolták.

Moszkvában halt meg a koszovói háború hírhedt parancsnoka

A Delić által vezetett katonai egység akciói során csaknem 900 embert öltek meg az azóta függetlenné vált, többségében albánok lakta tartományban. A legsúlyosabb incidens 1999. április 27-án Meja és Korunica falvakban történt.

A két településen legalább 377 civilt gyilkoltak meg, köztük 36 gyereket

emlékeztet a Balkan Insight.


A háborús bűnöket vizsgáló szerb ügyészség több ügyben is nyomozást folytatott a tábornok ellen, aki ellen azonban végül soha nem emeltek vádat. Delić a katonai akciókat elismerte, ám azt tagadta, hogy civileket öletett meg. Azt állította, hogy az érintett falvak az „albán terroristák támaszpontjai” voltak.

Soha nem kellett bíróság elé állnia, sőt, 2005-ös nyugdíjba vonulása után a szerb közélet egyik fontos alakjává vált.

Belépett a szélsőjobboldali Szerb Radikális Pártba, amelynek színeiben parlamenti képviselővé is választották, sőt a törvényhozás alelnöki posztját is elnyerte. 2008-ban követte a soviniszta alakulatból kilépő jelenlegi elnököt, Aleksandar Vučićot, három esztendővel később azonban visszatért radikálisokhoz.

2020-ban aztán végleg szakított velük, hogy létrehozza saját „Nem hátrálunk!” nevű pártját. A 2022-es választásokon a Nemzeti Demokratikus Alternatíva nevű jobboldali, monarchista pártszövetség színeiben került be a parlamentbe, amelynek ismét alelnökévé választották.

2017-ben komoly felháborodást keltett, hogy a délszláv háborúk több hírhedt parancsnokával együtt őt is meghívta oktatónak a belgrádi katonai akadémia.

NYITÓKÉP: Božidar Delić 2008-ban

FOTÓ: Medija centar Beograd

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek