A tömegközlekedés jövőjét írhatják a németek

Szerző: Balogh Gábor
2022.08.25. 04:11

Megkezdte működését az első hidrogénüzemű vasút Németországban, amely egyáltalán nem bocsát ki szennyező anyagokat.

A tömegközlekedés jövőjét írhatják a németek

Alsó-Szászországban tizennégy hidrogénmeghajtású vonatot helyeztek üzembe - írja a CNN.

A 93 millió eurós beruházást a helyi állami vasúttársaság (LVNG)és az Alstom hozta tető alá. Az új vonatok dízelmeghajtású társaikat váltják fel. Ez a technológia nem csak környezetkímélőbb, de gazdaságosabb is. Az előzetes számítások szerint 1 kiló hidrogén üzemanyag annyi teljesítményt képes garantálni, mint 4,5 kiló gázolaj.

Az új vasúti kocsik károsanyag-kibocsátásmentesen képesek működni. A mozdonyok csak gőzt és kondenzvizet pöfögnek ki magukból. A sebességgel sem lesz gond, hiszen a szerelvények 140 km/h-ra képesek felgyorsulni, ami még így is bőven felülmúlja az ezen asz útvonalon szokásos 80-120 km/h-át.

A projekt egy évtizedes fejlesztés eredményeképpen született meg. Az LVNG már 2012 óta kereste a dízelüzemű vasút alternatíváit, az Alstom pedig már 2018 óta teszteli a hidrogénmeghajtású szerelvényeket.

A technológiával egyébként már kísérleteznek Ausztriában, Lengyelországban, Svédországban és Hollandiában is. Frankfurt környékén, Észak-Olaszországban és Franciaországban pedig a közeljövőben már biztosan fognak közlekedni hidrogénmeghajtású vonatok.

NYITÓKÉP: Az Alstom hidrogénmeghajtású vasúti kocsija

FOTÓ: Wikimedia Commons/Jacek Rużyczka

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek