Németország csökkenti a földgázra kivetett adót

2022.08.22. 09:30

Tizenkilencről hét százalékra.

Németország csökkenti a földgázra kivetett adót

Németország átmenetileg csökkenti a földgázra kivetett adókat, hogy enyhítse a fogyasztókra nehezedő nyomást - számolt be az Euronews.

Olaf Scholz kancellár közölte, hogy kormánya úgy döntött, hogy a gázra kivetett hozzáadottérték-adót 19 százalékról 7 százalékra csökkenti 2024. március végéig.

Scholz ezt egy berlini sajtótájékoztatón jelentette be, egy nappal azután, hogy a főváros közelében ellenzéki tüntetőkkel találkozott.

"Az emelkedő gázárak sok polgár számára nagy terhet jelentenek" - mondta Scholz hozzátéve, hogy a következő hetekben további intézkedéseket jelentenek be.

Az ukrajnai orosz invázió miatt emelkedő nagykereskedelmi földgázárak mellett a német fogyasztóknak új pótdíjat kell fizetniük, hogy a világpiacon új készleteket kereső energiavállalatoknak segítsenek.

Oroszország csökkentette a Németországba és más európai országokba irányuló földgázszállításokat, és attól tartanak, hogy az időjárás hidegebbé válásával és a kereslet növekedésével további megszorítások várhatóak.

Az így kialakuló magas árak fokozzák az inflációt, csökkentik az emberek vásárlóerejét, és felvetik a recesszió lehetőségét.

Scholz szerint a gázvásárlásra kivetett adó csökkentése "igazságossági kérdés ... annak biztosítása érdekében, hogy az ország egységes maradjon ebben a válságban".

Az intézkedés gyakorlatilag azt jelenti, hogy az új pótdíjakat a német kormánykasszából fizetik majd ki.

"A gáz jelenleg nagyon kevés, ezért magasak az árak" - mondta Stefan Kooths, a Kieli Világgazdasági Intézet munkatársa. "Ilyen helyzetben nem helyénvaló az adószabályokba való állami beavatkozással felhígítani az árjelzéseket."

Kooths szerint jobb lett volna, ha a német kormány teljes egészében megadóztatja a benzint, és a bevételt azok megsegítésére fordítja, akiket a legjobban sújtanak az emelkedő energiaárak.

Scholz szerdán késő este a Berlintől 50 kilométerre északnyugatra fekvő Neuruppinban tartott városházi rendezvényen több száz tüntető dühös skandálásával szembesült.

A DPA német hírügynökség jelentése szerint a demostrációt a szélsőjobboldali AfD és a szélsőbaloldali Die Linke a szervezte.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek