A ferencvárosi médiaháborúról és Vágvölgyi B. András menesztéséről

Árva Péter

Szerző:
Árva Péter

2022.08.19. 12:00

A ferencvárosi médiacég körüli alternatív valóságképzés, melyet volt szerencsém közelről látni, megdöbbentett. Pár perc alatt bejárta a sajtót az a, véleményem szerint minden alapot nélkülöző értelmezése a történetnek, hogy meg kell védeni a ferencvárosi szabad sajtót, mert azt támadják, a sötétben ármánykodó FIDESZ és a vele lepaktáló MSzP-DK. Ebből természetesen egy szó sem igaz.

A XXI. század legnagyobb közhelye, hogy egy igazság utáni, post-truth korban élünk, ahol a tények kevésbé hatnak a közvéleményre, mint az érzelmes, személyes meggyőződésre építő érvek. Megszoktuk Donald Trump elnöksége alatt, tapasztaltuk a Brexit során, és szempillánk se rebben, amikor

Orbán Viktor azt állítja, hogy „sok magyarban van kipcsak vér”, majd pár évvel később azt, hogy „nem vagyunk kevert fajúak”.

Persze itt hozhattam volna más példát is, talán ez a legfrissebb. Az, hogy ez az igazságnélküliség oldalaktól függetlenül létezik teljesen egyértelmű, még akkor is, ha botcsinálta politikusként reménykedem a saját oldalam valamiféle erkölcsi fölényében. Ennek ellenére, a ferencvárosi médiacég körüli alternatív valóságképzés, melyet volt szerencsém közelről látni, megdöbbentett. Pár perc alatt bejárta a sajtót az a, véleményem szerint

minden alapot nélkülöző értelmezése a történetnek, hogy meg kell védeni a ferencvárosi szabad sajtót,

mert azt támadják, a sötétben ármánykodó FIDESZ és a vele lepaktáló MSzP-DK. Ebből természetesen egy szó sem igaz.

Mi kell egy ilyen post-truth narratíva felépítéséhez? Először is kell egy zavaros helyzet, ami adott. Baranyi Krisztina polgármester asszony állíthatja, hogy a szabad és független ferencvárosi sajtó az ellenzék közös programjának sarokpontja volt, de nem volt az, mert az nagyon nem egyértelmű, hogy mit jelent a szabad sajtó, összevonásra kerül-e a kerületi TV és az újság, mennyire lesz az közszolgálati?

Mivel ezekben a kérdésekben vita volt közöttünk, a kerületi média nem volt része a kampánynak, ahogy az Baranyi Krisztina saját programjában sem szerepel. A közös célok tisztázása helyett, a Polgármester asszony a járványhelyzet adta felhatalmazással,

a képviselők tudta nélkül írt ki, távolról teljesen korrektek tűnő pályázatot a főszerkesztői posztra.

A pályázati kiírás egyetlen, de súlyos hibája, hogy nem volt benne egyértelmű, hogy a kormányzó többség, és valószínűleg az itt élők is egy alapvetően közszolgálati újságot szeretnének, erre csak homályos utalás van a kiírásban, és így nyerhetett egy olyan pályázó, Vágvölgyi B András, aki

csinált egy ténylegesen színvonalas, de közszolgálatisággal nem vádolható újságot.

Természetesen itt is van egy apró csúsztatás. Polgármester Asszony azt „sejteti”, hogy a kiválasztott nyertest a független szakértői zsűri javasolta. A valóság ezzel szemben az, hogy a zsűri 5 személyt javasolt, és Polgármester Asszony egy személyben választott az ötből, természetesen „objektív” szempontok alapján.

Rögtön meg akarták tenni Vágvölgyi B Andrást a frissen létrehozandó média cég ügyvezetőjének is, ez a mai napig tisztázatlan körülmények miatt nem történik meg.

Az egyetlen elhangzó, és meg nem cáfolt magyarázat az, hogy Vágvölgyi B András el van tiltva a cégvezetéstől...

Tehát ott tartunk, hogy végre van egy főszerkesztő, létrehozunk egy médiacéget is, amibe összeolvasztjuk a tv-t és az újságot, és kell találni a cégnek egy cégvezetőt. Polgármester asszony egy személyben nevezi ki a cég élére Hagymási Zoltánt, ideiglenes vezetőnek.

A járványhelyzet végével annak rendje és módja szerint kiírunk egy pályázatot a cég vezetésére, egyetlen egy jelölt van, Hagymási, és mivel nem merül fel vele kapcsolatban semmilyen kritika, meg is választjuk. Az alternatív valóság felépítéséhez nem elég letagadni, hogy eredetileg Hagymásit Baranyi nevezte ki, fideszesnek is kell beállítani.

Az teljesen mellékes, hogy Hagymási ekkor már több mint 15 éve van a kerületi TV-nél, azaz még bőven az SzDSz-es Gegesy alatt került oda, de

ezt hirtelen el kell hallgatni, azt kell írni, hogy „a FIDESZ alatt is ő vezette a kerületi TV-t”.

Most már ismerjük a szereplőket. Van egy autoriter főszerkesztő, mérhetetlen zsarolási potenciállal, a liberális média köztünk élő ikonja. Van egy cégvezető, aki cégvezetőként nem tudja végrehajtani a programját, nem tudja megteremteni az elvárt szinergiát az újság és a TV között, és esélye sincs online médiát beindítani.

A cégvezető ebben a helyzetben él a médiacég, természetesen Baranyi emberei által írt alapító okiratában foglalt jogával, és felmenti azt a főszerkesztőt, aki folyamatosan akadályozza a munkáját. A felmondás oka természetesen nem az, hogy nem jár be Vágvölgyi B András dolgozni, ez az ürügy.

A képviselőtestület ezek után meneszti Hagymásit, elutasítja polgármester asszony jogász, illetve közgazdász hátterű jelöltjeit, és Hoffman Györgyöt választja meg cégvezetőnek. Persze Hoffmantól is meg kell védeni a szabad sajtót, nem számít, hogy Hoffman ígéretet tesz Vágvölgyi visszavételére.

Hoffman megválasztását meg kell vétózni, mert felesége DK-s politikus!

A polgármester jelöltjeinek politikai szerepvállalására és párttagságára meg homályt borítunk: szörnyű, hogy ennyi pártkatona van mindenütt, ráadásul, ha valaki belépett egy pártba az biztos nem szakember, és ha a felesége/férje lép be egy pártba az meg tűrhetetlen… Persze ha valaki ugyanilyen háttérrel a Polgármester embere, akkor mindez megbocsájtható, sőt elhallgatandó.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere megvédte a sajtószabadságot.

A megvédés olyan sikeres volt, hogy az újság, a 9magazin azóta sem jelent meg, a kerületi televízió, a 9tv nem készít műsorokat.

Cégvezető nincs, a kerületi média munkatársai nem kapnak új megbízásokat. Természetesen a többségük KATÁs, legalábbis eddig az volt. Az ő jövőbeli megélhetésük is teljesen bizonytalanná vált. Egy tisztességes világban, ahol számít az igazság, ott nem ilyen cikkek írogatásával tölteném az időt, hanem a dolgozók nehézségeinek orvoslásán dolgoznánk. De, mint ahogy azt kezdtem, egy igazság utáni korban élünk.

Árva Péter
Árva Péter vendégszerző

A szerző a Párbeszéd önkormányzati képviselője Ferencvárosban.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek