Egy asztalhoz ül a szerb és a koszovói vezető

2022.08.18. 09:47

Josep Borrell külön megbeszéléseket is tart majd a vezetőkkel.

Egy asztalhoz ül a szerb és a koszovói vezető

Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben egyeztet Belgrád és Pristina kapcsolatainak rendezése céljából – írja az N1.

A találkozó házigazdája az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell, aki külön megbeszéléseket is tart majd a vezetőkkel.

Az Európai Bizottság arról tájékoztatott szerdán a tárgyalásokkal kapcsolatban, hogy azokon „minden nyitott kérdést meg kell vitatni”, továbbá hangsúlyozták, „a legfontosabb, hogy a két fél véget vessen az ellenségeskedéseknek, a lázító üzeneteknek, a feszültségeknek, és felelősségteljesen cselekedjen”.

Belgrád és Pristina között évek óta nagy feszültség. Ezt fokozta, hogy Pristina augusztus elejétől kötelezővé tette volna a helyi szerb kisebbség számára is a koszovói rendszámtáblákat és személyi okmányokat. A döntés ellenállást váltott ki, így elhalasztották a kötelezettség bevezetését.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons/Arianit

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek