Kazahsztán Azerbajdzsánon kerüli meg az oroszokat az olajával

Szerző: Fekő Ádám
2022.08.14. 10:19

Először tudnak leszakadni az orosz hálózatról, és olajat küldeni az Unióba.

Kazahsztán Azerbajdzsánon kerüli meg az oroszokat az olajával

Szeptembertől Azerbajdzsánon keresztül adja el Kazahsztán nyersolajának egy részét - írja az EUractiv. Az ország olajexportja a világ készleteinek valamivel több, mint egy százalékát teszi ki, ez napi 1,4 millió hordót jelent.

Ezt az olajat az elmúlt húsz évben az oroszországi CPC-vezetének keresztül szállították a Novorosszijszk kikötőbe, ezen keresztül került ki a nemzetközi piacra, de a közép-ázsiai ország alternatívákat keres az oroszokra kivetett szankciók miatt, amihez az is kellett, hogy az oroszok már többször is fenyegetőztek a CPC bezárásával.

A vezeték lezárásával az oroszok ráadásul akkor kezdtek el fenyegetőzni, amikor Kazahsztán felajánlotta, hogy több olajat küldene az Európai Uniónak. 

A végső szerződést augusztus végén írják alá, és a Baku-Tbiliszi-Ceyhan (BTC) vezetéken keresztüli áramlás egy hónappal később indul meg - mondta az EUractive egyik forrása, hozzátéve, hogy az évi 3,5 millió tonna kazah kőolaj 2023-ban indulhat el egy másik azeri vezetéken is.

Az biztos, hogy ez egyelőre nem váltja ki a teljes Oroszországon áthaladó olaj mennyiségét, de így is fontos lépés, hiszen először válhat függetlenné a kazah olajüzlet az oroszoktól.

KIEMELT KÉP: PatternPictures / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek