Világhírű alkotások kerültek elő a raktárakból Iránban

Szerző: Balogh Gábor
2022.08.12. 08:52

A muszlim fundamentalista államban évtizedek óta először lehet nyilvánosan megtekinteni Picasso, vagy Warhol műveit.

Világhírű alkotások kerültek elő a raktárakból Iránban

Miközben Teherán a keményvonalas konzervatívok közé sorolt Ebrahim Raiszi tavalyi elnökké választása óta ismét egyre több konfliktust vállal fel a Nyugattal, a kulturális életben ezzel ellentétes folyamatok is zajlanak – mutat rá a Guardian.

A Kortárs Művészeti Múzeumban idén nyáron számos olyan 19. és 20. századi alkotást mutatnak be, amelyeket korábban elképzelhetetlen lett volna közszemlére állítani. Az intézmény kiállításán többek közt megtekinthető Marcel Duchamp The Large Grass című falfestménye, Donald Judd egyik szobra, illetve

Piacasso, Monet, Pollock, és Warhol munkái is.

„Egy ilyen témájú és ilyen alkotásokkal rendelkező kiállítás felállítása merész lépés, amihez nagy bátorság kell” – mondta el a lapnak egy iráni értelmiségi, aki már négyszer is járt az Iránban kulturális szenzációnak számító kiállításon. Az intézmény közlése szerint látogatottságuk megduplázódott az elmúlt időszakban.

A több milliárd dollár értékű gyűjteményt még Mohammas Reza Pahlavi sah és felesége vásárolta össze, ez képezte az 1977-ben megnyílt múzeum alapját. Két évvel ez után azonban a forradalom elsöpörte a monarchiát, nem sokkal később pedig Khomeini ajatollah vette át a hatalmat. A muszlim fundamentalista vezető szerint ezek az alkotások a „nyugati deviancia” termékei voltak, így

az intézmény raktárába száműzték őket, ahonnan csak most szabadultak ki.

Warholnak a sahról és családjáról készült festményei, illetve néhány akt még mindig az alagsorban porosodik, ám a gyűjtemény nagy része most már bárki számára látható a kiállítás szeptember végi zárásáig.

NYITÓKÉP: A teheráni Kortárs Művészetek Múzeuma

FOTÓ: Wikimedia Commons/Farzaneh

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek