Zelenszkij szerint a Nyugatnak nem kellene hagyni beutazni az orosz állampolgárokat

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.08.09. 09:12

Az EU egyelőre nem tiltja az orosz turisták beutazását, de a finn miniszterelnök szerint például kellene.

Zelenszkij szerint a Nyugatnak nem kellene hagyni beutazni az orosz állampolgárokat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn arra szólította fel a Nyugatot, hogy tiltsák be az összes orosznak beutazást, azzal a céllal, hogy a szövetséges vezetőket nagyobb nyomásgyakorlásra késztesse Vlagyimir Putyin orosz elnökre - írja a Politico.

Zelenszkij a Washington Postnak adott interjújában úgy érvelt, hogy a jelenlegi Oroszországgal szembeni szankciók „gyengék” ahhoz az üzenethez képest, amelyet az utazási tilalom és az orosz energiára vonatkozó teljes embargó közvetítene.

„A legfontosabb szankció a határok lezárása lenne, mert az oroszok elveszik valaki más földjét” - mondta, hozzátéve, hogy az oroszoknak „a saját világukban kellene élniük, amíg meg nem változtatják filozófiájukat".

Az ukrán vezető arról beszélt, hogy az oroszok brutális, teljes körű inváziója majdnem fél éve tart, több ezren haltak meg, és pusztítást hagytak maga után az ország keleti és déli részén – ahol Oroszország az annektálási szavazással fenyegetőzik, ami megerősítheti Moszkva uralmát Herszon és Zaporizzsja régiókban.

Zelenszkij szerint egyértelmű, hogy Putyin halálos háborújáért minden orosznak kell vállalnia a felelősséget. „Azt mondják majd: »Ennek [a háborúnak] semmi köze hozzánk. Az egész lakosságot nem lehet felelősségre vonni, ugye?«

A lakosság ezt a kormányt választotta, és nem harcol ellene, nem száll vitába vele”

– mondta.

Noha az EU jelenleg nem tiltja be az orosz utazókat, Sanna Marin finn miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy meg kellene fontolni ezt a lépést.

„Nem helyes, hogy miközben Oroszország agresszív, brutális agressziós háborút vív Európában, az oroszok normális életet élhetnek, utazhatnak Európában, turistáskodnak.” – mondta a finn nemzeti közszolgálati műsorszolgáltatónak, az Yle-nek.

„Úgy gondolom, hogy az Európai Tanács jövőbeli ülésein ez a kérdés még erősebben előkerül majd. Személyes álláspontom az, hogy a turizmust korlátozni kell” – tette hozzá Marin.

NYITÓKÉP: President of Ukraine/Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek