Az ENSZ ellenőröket küldene a zaporizzsjai atomerőműhöz

2022.08.08. 09:45

A hétvégén több találat is érte az atomerőművet.

Az ENSZ ellenőröket küldene a zaporizzsjai atomerőműhöz

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn felszólította az oroszokat és az ukránokat, hogy adjanak hozzáférést a nemzetközi ellenőröknek a zaporizzsjai atomerőműhöz, miután a két ország egymást vádolja az Európa legnagyobb atomerőműve körül történt hétvégi tűzharc miatt - írta meg a Reuters.

"Egy atomerőmű elleni bármilyen támadás öngyilkos dolog" - mondta Guterres szombaton egy sajtótájékoztatón Japánban, ahol részt vett a világ első atombomba-támadásának 77. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Ukrajna azt állítja, hogy szombaton orosz találatok három sugárzásérzékelőt megrongáltak és megsebesítettek egy dolgozót a zaporizzsjai erőműben: ez a második támadás volt a helyszínen az elmúlt napokban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "nukleáris terrorral" vádolta Oroszországot, ami szerinte újabb nemzetközi szankciókat tesz szükségessé, ezúttal Moszkva nukleáris ágazatával szemben.

"Nincs olyan nemzet a világon, amely biztonságban érezhetné magát, amikor egy terrorista állam atomerőművet lő ki" - mondta Zelenszkij vasárnapi televíziós beszédében.

Az orosz erők március elején foglalták el a délkelet-ukrajnai üzemet, de azt még mindig ukrán technikusok működtetik.

A területet felügyelő, oroszok által felállított hatóság szerint az ukrán erők többször rakétavetőkkel támadták a telephelyet, megrongálva az adminisztratív épületeket és egy raktár közelében lévő területet. A washingtoni orosz nagykövetség is közleményt adott ki, amelyben felsorolta a károkat.

"Az ukrán nacionalisták augusztus 5-én tüzérségi csapást mértek a megadott objektum területére. A lövések következtében két nagyfeszültségű távvezeték és egy vízvezeték megsérült. Csak az orosz hadsereg hatékony és időben végrehajtott, az atomerőművet fedező akcióinak köszönhetően nem sérült annak kritikus infrastruktúrája" - írták.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek