Aszály: több, mint száz francia településen már ivóvíz sincs

2022.08.07. 10:45

A klímaváltozás már közvetlenül érinti a lakosságot.

Aszály: több, mint száz francia településen már ivóvíz sincs

Több mint 100 franciaországi településen nincs ivóvíz és teherautókkal kell szállítani a vizet - írta meg az Euronews.

"Már több mint száz olyan település van Franciaországban, amelynek nincs több ivóvize" - mondta Christophe Béchu környezetvédelmi miniszter Roumoules városában tett látogatása során.

Franciaországhoz hasonlóan több európai országban rég nem látott mértékű szárazság uralkodik az alacsony csapadékmennyiség és a magas hőmérséklet miatt, aminek hátterében a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás állhat.

Elisabeth Borne francia miniszterelnök pénteken tárcaközi válságstábot hozott létre az aszály kezelésére, amelyről hivatala közleményében úgy nyilatkozott, hogy "az országban valaha tapasztalt legsúlyosabb".

Hatvanhat francia megyében a legmagasabb aszályriasztási szint van érvényben és legalább 93 megyében a három legmagasabb aszályriasztási szint valamelyike.

Béchu ökológiai átmenetért felelős miniszter szerint a legfontosabb teendő a vízügyi korlátozások szigorítása, hogy az ország ne jusson el odáig, hogy nincs víz.

Emiatt a veszélyeztetett területeken korlátozzák a golfpályák öntözését, a medencék feltöltését, a kertek öntözését és az autómosást. Egyes területeken már a szökőkutak sem üzemelhetnek.

A főváros, Párizs is az aszályriasztási rendszer első szintjére került: a város máris intézkedéseket hozott a vízhasználat korlátozására, például ezután a parkokat kizárólag éjszaka fogják öntözni.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) nemrégiben kiadott hatodik értékelő jelentésében azt írta, hogy az ember okozta éghajlatváltozás számos régióban hozzájárul az aszályok hatásának "megnövekedett valószínűségéhez és súlyosságához".

Az éghajlatváltozás más szélsőséges időjárási eseményekre, például árvizekre is hatással lesz.

Az Európai Bizottság nemrégiben kiadott jelentése szerint az EU közel fele súlyos aszályoknak van kitéve. Ez több országban is veszélyezteti a mezőgazdasági termelést és a terméshozamokat.

NYITÓKÉP: Unsplash

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek