Kína Pelosi látogatása miatt megszakította a klímaválságról szóló tárgyalásokat

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.08.06. 11:42

Vasárnapig Kína hadgyakorlatot tart Tajvan körül, ezzel meg gyakorlatilag blokád alatt van az ország.

Kína Pelosi látogatása miatt megszakította a klímaválságról szóló tárgyalásokat

Peking pénteken felfüggesztette a klímatárgyalásokat az Egyesült Államokkal, ezt azon intézkedések között jelentett be, amelyeket Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatása miatt hoztak.

Ez a lépés visszalépést jelent a klímaválságról folytatott párbeszédben a világ két legnagyobb gazdasága között az elmúlt évben, a kétoldalú stratégiai kapcsolat ellenére.

Kína és az Egyesült Államok előzetesen például megállapodást kötött a metánkibocsátás csökkentéséről a COP26 ENSZ éghajlat-változási megbeszélésén a múlt év végén. Egyelőre nem világos, hogy Peking továbbra is tiszteletben tartja-e a megállapodásban foglaltakat.

A pekingi döntést a CCTV állami műsorszolgáltatón jelentették be, más biztonsági intézkedések mellett, kimondták például az Egyesült Államok és a kínai védelmi minisztérium közötti párbeszéd megszakítását, ami növelheti a veszélyes eszkaláció kockázatát a Tajvani-szorosban.

Kína szankciókat is bejelentett Pelosi és közeli családtagjai ellen, azzal vádolva őt, hogy megsértette Kína Tajvan feletti szuverenitását. Ezenkívül rakétakísérleteket és egyéb katonai gyakorlatokat hajt végre Tajvan környékén vasárnapig, ami Tajpej de facto blokádját jelenti.

NYITÓKÉP: Steve Webel/Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek