Júliusban globálisan csökkentek az élelmiszerárak, de még mindig jóval magasabbak a tavalyinál

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.08.06. 10:07

A búza drágult tavaly óta leginkább, és ezen csak keveset segített, hogy Ukrajnából ismét szabadon lehet exportálni.

Júliusban globálisan csökkentek az élelmiszerárak, de még mindig jóval magasabbak a tavalyinál

JăliusbanAz ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pénteken közölte, hogy a világ élelmiszerárai csökkentek júliusban, de még mindig jóval magasabbak, mint tavaly ilyenkor.

Miután Oroszország februári ukrajnai invázióját követően történelmi csúcsot értek el, azóta lassan csökkennek az élelmiszerárak. Júliusban a FAO élelmiszerár-indexe a legnagyobb esést regisztrálta az árak tavaszi hirtelen megugrása óta, júniushoz képest 8,6 százalékot estek, miközben

a növényi olajok, a gabonafélék, a cukor, a hús és a tejtermékek ára mind csökkent.

Az árak enyhén csökkentek azután is, hogy a múlt hónap végén bejelentették az ENSZ vezette megállapodást Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportjának védelméről. A FAO szerint a fekete-tengeri megállapodás hozzájárult ahhoz, hogy a búza ára 14,5 százalékkal, míg az összes gabona ára 11,5 százalékkal csökkent június és július között. A gabonafélék ára azonban továbbra is mintegy 17 százalékkal magasabb a tavalyinál, és különösen a búza ára nagy, ez mintegy 25 százalékkal magasabb.

NYITÓKÉP: Pxhere

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek