Szerbia: Tajvan Kína része

Szerző: Cserdi Dóra
2022.08.04. 09:50

Mint az ország miniszterelnöke közölte, az álláspontjuk nem fog változni.

Szerbia: Tajvan Kína része

Szerbia támogatja az „egy Kína” politikát, és Tajvant Kína részének tekinti – közölte Ana Brnabić szerb miniszterelnök a szerbiai kínai nagykövettel, Chen Bo-val folytatott megbeszélésén.

„És ez az álláspont nem fog változni.”

– tette hozzá.

A kínai nagykövet ezt követően megköszönte Szerbia „következetes álláspontját és Kínának nyújtott támogatását” – áll a Brnabić-kabinet közleményében az N1 szerint.

Mint közölték továbbá, Szerbia számíthat Kína folyamatos nemzetközi támogatására, illetve az együttműködések fejlesztésére és javítására olyan területeken, mint a zöld menetrend, az energia, a biotechnológia és az új technológiák fejlesztése.

Látogatás és egyre nagyobb feszültség

Mint írtunk róla, Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Tajpejben járt, hogy támogatásáról biztosítsa a szigetországot. A vizit elvileg nem is szerepelt délkelet-ázsiai körútjának programjában, ám arról már napok óta írt a sajtó, hogy valószínűleg sor kerül rá.

Mivel Kína egyik tartományaként tartja számon a de facto hét évtizede független szigetet, szuverenitásának semmibe vételeként értelmezi, hogy egy ennyire magas rangú amerikai vezető tárgyal a kormányukkal. A konfliktusról és az eszkaláció lehetőségéről itt irtunk bővebben.

Tajvan körül egyébként óráról órára fokozódik a feszültség.

Nemrég arról érkeztek hírek, hogy a kínai hadsereg csütörtökön hadgyakorlatokat kezdett Tajvan környékén. A Reuters azt írja a kínai állami televízió közlése alapján, a hadsereg éles lövedéket is használ majd a Tajvan körüli vizeken és légtérben, a hadgyakorlatok pedig vasárnapig tartanak.

Tajvan pedig közölte, hogy hadseregük figyelemmel kíséri az „ellenséges helyzetet”, és minden hadereje a szokásos módon napi kiképzést folytat.

NYITÓKÉP: Aleksandar Vucic Facebook-oldala

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Van még itt cikk a témában

Kommentek