Elkerülhető lehetett volna az orvos halála, akit hónapokig zaklattak oltásellenesek

Szerző: Cserdi Dóra
2022.08.04. 13:30

Lisa-Maria Kellermayrnak még a rendelőjét is be kellett zárnia. A nőt rendszeresen zaklatták többek közt a közösségi médián keresztül.

Elkerülhető lehetett volna az orvos halála, akit hónapokig zaklattak oltásellenesek

Hétfőn több ezer ember emlékezett meg Lisa-Maria Kellermayrról Ausztriában – írja a Deutsche Welle. A 36 éves orvost hétvégén találták holtan egy felső-ausztriai kisváros orvosi rendelőjében, a hatóságok szerint öngyilkosság történt. A DW azt írja, a halálesetben a rendszeres fenyegetéseknek és a rendőrség tehetetlenségének is szerepe lehetett.

Kellermayr a koronavírus elleni védőoltások és egyéb intézkedések nyílt szószólójaként vált ismertté Ausztriában. A rendszeres és nyilvános állásfoglalásai viszont indulatokat váltottak ki a helyi vírustagadókból, és mint írják, a halála előtti hónapokban rendszeresen zaklatták a nőt többek között a közösségi oldalakon.

A DW szerint a fenyegető levelek olykor részletesen leírták, hogyan kellene Kellermayrt és kollégáit „lemészárolni”, hozzáteszik: a munkája során is rendszeresen zavarták meg az orvost. Kellermayrt bár feljelentést tett a zaklatások miatt, illetve az orvosszövetségtől is kért segítség, de ezek nem vezettek eredményre.

Mint írják, a rendőrség álláspontja korábban az volt, hogy a halálos fenyegetéseket nem gondolták komolynak. Hozzáteszik, a hatóságok annak ellenére következtettek erre, hogy közismerten erőszakos és szélsőségesen jobboldali személyek is megfélemlítették a doktornőt. A nyomozók egyébként korábban azt közölték, nincs tudomásuk ilyen fenyegetőkről.

A cikk szerint egy hacker viszont azt állította korábban, hogy sikerült azonosítania az egyik elkövetőt, a rendőrség ennek ellemére nem tett semmit, mivel egy németországi férfi ellen kellett volna eljárást indítani  – írják. Hozzáteszik: a rendőrség szóvivője később még azzal is megvádolta Kelermajrt, hogy csak fontoskodik.

Mivel a hatóságok ezek mellett először az orvosi rendelő védelmét is megtagadták Kellermayrtól, saját költségen bérelt fegyveres őrt magának. Nyár elején végül bár biztosítottak oltalmat az orvos számára, de addig annyira megterhelte anyagilag a sok önköltség, hogy június végén bezárta a rendelőjét.

A nő tervezte a hely újranyitását, de ez végül meghiúsult. A cikk szerint többek között azért, mert a korábbi alkalmazottak féltek visszatérni Kellermayrhoz.

NYITÓKÉP: Képernyőfotó/ krone tv

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek