Kijev szerint orosz propagandista lett az Amnesty, mert rámutattak, hogy az ukrán hadsereg civilek életével játszik

Szerző: Balogh Gábor
2022.08.04. 17:23

Felkavaró információkkal teli jelentést tett közzé az Amnesty International. A dokumentum szerint az ukrán hadsereg számos esetben semmibe veszi saját civil lakosságuk életének védelmét.

Kijev szerint orosz propagandista lett az Amnesty, mert rámutattak, hogy az ukrán hadsereg civilek életével játszik

A szervezet április és július között vizsgálódott a háború sújtotta országban, elsősorban Mikolajev, Harkov környékén, illetve a Donbászban. Szemtanúkat hallgattak meg, illetve tűzszerészeti vizsgálatokat is végeztek. Munkájuk során 19 településen állapították meg, hogy

az ukrán fegyveres erők polgári épületekbe telepítettek harcállásokat, illetve innen indítottak támadásokat.

Ennek természetesen az volt a következménye, hogy ezeket az iskolákat, közintézményeket és lakóházakat orosz támadásoknak tették ki.

A jogvédők szerint legalább öt kórházban létesített az ukrán hadsereg katonai bázisokat, ezzel megszegve több nemzetközi háborús egyezményt. Az Amnesty ráadásul azt állítja, hogy a katonáknak számos esetben lett volna más lehetősége a védekezésre, vagy harcálláspontok telepítésére, mégis a civil infrastruktúrát használták.
Az egyik településen a hadsereg egy civilek által lakott épületbe költözött be, holott

20 méterrel arrébb volt egy földalatti bunker.

Egy Odesszához közel fekvő városban egy lakótelep kellős közepén parkoltattak katonai járműveket, máshol egy egyetem épületében rendezték be a parancsnokságot, amely mellett egy lakóház is áll. Az orosz támadásban aztán ezek az épületek meg is rongálódtak.

A jelentés talán legsúlyosabb megállapítása, hogy a civil épületekben, vagy azok közelében létesített harcálláspontok közeléből

a civil lakosságot sem evakuálták.

Az Amnesty ugyanakkor hozzáteszi: az orosz hadseregnek egyáltalán nincs szüksége ilyen indokokra, hogy válogatás nélkül lőjön bármire. Harkov környékén például olyan civil célpontokat bombáztak, amelyeknek még a közelében sem volt semmilyen katonai célpont.

A szervezet júliusban megkereste kérdéseivel az ukrán kormányt, amely azonban nem válaszolt nekik. Most, a jelentés nyilvánosságra hozatala után viszont már harcias közleményben kérték ki maguknak a vádakat,

„orosz dezinformációs kampány” folytatásával vádolva meg a jogvédőket.

A háborús pszichózis közepette nem lehet könnyű dolga az Amnesty ukrán munkatársainak sem, akik szükségesnek érezték, hogy közöljék: a jelentés összeállításában ők nem vettek részt.

NYITÓKÉP: ukrán katona Szlovjanszk közelében

FOTÓ: Flickr/Sasha Maksymenko

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek