A szülők kérelmei ellenére lekapcsolhatják a gépeket, amik életben tartják a 12 éves gyermeküket

Szerző: Cserdi Dóra
2022.08.04. 08:20

A fiú április óta fekszik kómában. A szülők szerdán az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, de az EJEB nem kívánt beavatkozni az Egyesült Királyság bíróságainak döntéseibe.

A szülők kérelmei ellenére lekapcsolhatják a gépeket, amik életben tartják a 12 éves gyermeküket

A 12 éves Archie Battersbee április óta fekszik kómában egy londoni kórházban. A gyermek édesanyja most azt közölte, hogy a fia életben tartása miatti jogi harc

„a végéhez ért”.

A kisfiú az orvosok álláspontja szerint az agyhalál állapotában van, július közepén pedig egy brit bíróság engedélyezte a kórháznak, hogy beszüntesse az életfenntartó kezelést.

A szülők viszont, Hollie Dance és Paul Battersbee, egy keresztény egyesület támogatásával, továbbra is ragaszkodtak a fiuk életben tartásához, és számos kifogással éltek az orvosok döntése miatt. Miután a brit legfelsőbb bíróság új határozata szerint szerda délre tervezték a készülékek lekapcsolását, az anya és apa

az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordultak szerda délelőtt.

A szülők fellebbezésükben az Emberi Jogok Európai Egyezményének az élethez, a tisztességes eljáráshoz, a magánélet és a családi élet tiszteletben tartásához, valamint a vallásszabadságra vonatkozó rendelkezéseire hivatkoztak.

Az Európai Bíróság úgy döntött, hogy nem kell beavatkozni

Az EJEB azonban kijelentette, hogy „nem avatkozik be” az Egyesült Királyság bíróságainak döntéseibe, és ezzel megnyílt az út a kezelés leállítása előtt.

Az európai bírák már döntöttek egy hasonló, Franciaországban nagy visszhangot keltő esetben, Vincent Lambert végül 2019 júliusában egy reimsi kórházban halt meg.

Új kérelem

A család a döntés után azt közölte, hogy újabb kérelmet kívánnak benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy a gyereküket átszállítsák egy hospice-házba. A kórház részéről korábban azt nyilatkozták ezzel kapcsolatban, hogy nem ajánlott a gyermek utaztatása, mivel rontana az állapotán.

A Legfelsőbb Bíróság júliusban hozott végzése szerint Archie-nak a londoni Királyi Kórházban kell maradnia, amíg a kezelését visszavonják.

„Szeretném, ha a lehető leggyorsabban kikerülne innen, és egy békés hospice-ban búcsúzhatnánk el tőle, és hogy azt az időt a családjával tölthesse nyugodtan, ne zavarja meg a zaj és a káosz”

- mondta Dance asszony.

Archie Battersbeet április 7-én találták eszméletlenül az otthonában. A fiú egy otthoni baleset során szerzett agysérüléseket, édesanyja azt közölte korábban, hogy a fia valamilyen online kihívásban vehetett részt. Az orvosok álláspontja szerint a gyermeknek „nagy valószínűséggel" nincs esélye a felépülésre, és így a legjobb érdeke, hogy az életben tartásási eljárást befejezzék.

Index.hr, BBC

NYITÓKÉP: Adrian Grycuk/Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek