Vannak szerbek és koszovóiak, akik úgy tudják, kitört a háború az országaik közt

Szerző: Fekő Ádám
2022.08.03. 08:46

A közösségi médiában folyamatosan sérültekről és lövésekről kerülnek elő hírek, a valóságban viszont már elvitték a barikádokat is a határokról.

Vannak szerbek és koszovóiak, akik úgy tudják, kitört a háború az országaik közt

A közösségi médiában terjedő hülyeségekhez már hozzászoktunk, de az azért így is meglepő, ami az épp felerősödött Szerb-Koszovó konfliktus körül történt az elmúlt napokban: bár a szerb barikádokat már meg is szüntették a határon, a világ ilyenekre fogékony részével együtt valószínűleg szerbek és koszovóiak is abban a tudatban élnek, hogy kitört a nyílt háború az országaik közt.

A dezinformációk főleg Twitteren terjednek ukrán, orosz, török, spanyol, szerb és persze koszovói felhasználóktól, a nagyrészük a 2008 óta függetlennek mondható Koszovó elleni propagandaként. Érdekesség a spanyol vonal erőssége, de nekik megvan az okuk: Spanyolország nagyon látványosan nem hajlandó elismerni Koszovó függetlenségét annak érdekében, hogy nekik se kelljen hasonló alapon elengedni Katalóniát vagy Baszkföldet.

A fő narratíva az, hogy korábbi képekkel illusztrálva akarják bemutatni, Koszovó konfliktust kezdeményezett Szerbiával, sokszázezer követővel rendelkező felhasználók beszélnek lövésekről és kórházba szállított katonákról is, de augusztus első napján már olyan hírek is elkezdtek terjedni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök orosz katonákat küld segítségként a szerbeknek.

A dezinformálásba a fősodrú média is becsatlakozott, két koszovói újság tévesen jelentette meg a hírt a közösségi médiában elérhető információk alapján, hogy rendőrök is megsérültek a barikádok építése során leadott lövöldözésben.

Sérültek amúgy valóban vannak, összesen 11 a koszovói oldalon, őket a beszámolók szerint már ellátták, viszont ezek mögött dobálás áll, és szó sincs nyílt fegyveres konfliktusról.

KIEMELT KÉP: KosovOnline / Twitter

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek