Ukrajna külügyminisztere: Szerencsére a magyar kormány nyilatkozatai nem esnek egybe a döntéseivel

Szerző: Fekő Ádám
2022.08.03. 13:26

Dmitro Kuleba interjúban magyarázta el, hogy Magyarország nem az oroszok ötödik hadoszlopa csak azért, mert született pár indulatos nyilatkozat.

Ukrajna külügyminisztere: Szerencsére a magyar kormány nyilatkozatai nem esnek egybe a döntéseivel

Az Ukrinformnak adott interjút Ukrajna külügyminisztere, Dmitro Kuleba, aki a magyar kormányról, illetve annak nyilatkozatairól is szót ejtett. A politikus arra is reagált, hogy korábban Magyarországot az oroszok ötödik hadoszlopának nevezték a NATO-ban és az Unióban: Kuleba szerint Magyarország esetleg saját maga ötödik hadoszlopa lehet, azt pedig a magyaroknak kell eldönteni, mennyire értenek egyet a kormánnyal bizonyos dolgokban.

Kuleba hozzátette, a tettek fontosabbak:

„Én mindig azt mondom, legyen akármilyen kellemetlen vagy indulatos egy nyilatkozat, más, mintha tényleg döntenek valamiről. Magyarország támogatja a szankciókat. Látjuk, hogy a vitákban néha felvizezenek pár tervezett szankciót, de a helyzet nem kritikus, olyan pedig még nem fordult elő, hogy fontos döntést nem tudtak Magyarország miatt meghozni” 

– mondta, hozzátéve, hogy Magyarország Ukrajna EU-tagjelölti státuszát is támogatja.

A miniszter tulajdonképpen leírta a magyar kormány eltérő kommunikációját is külföldön:

„Ameddig a magyar kormány nyilatkozatai nem esnek egybe az Ukarjnáról hozott döntésekkel, addig el tudjuk fogadni ezt. Probléma akkor lesz, ha már összehangba kerülnek a nyilatkozatok azzal, amit csinálnak.”

Orbán Viktor teljesítménye tulajdonképpen az ukrajnai háború kirobbanásának perctétől vitatéma az oroszokkal kapcsolatban: különösebb kritikát azóta sem mondott Vlagyimir Putyinról, tusványosi beszédén pedig már egyenesen azt fejtegette, hogy tulajdonképpen a Nyugat hibája a háború még akkor is, ha nem fogadja el az oroszok agresszióját. Ugyanakkor a legtöbb szankciót különösebb problémázás nélkül megszavazta Magyarország az Unióban, és főleg a magyar közönségnek kritizálják őket.

KIEMELT KÉP: Ukrajna külügyminisztériuma

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek