Scholz: Az oroszokon múlik, hogy újra teljes kapacitással működjön az Északi Áramlat

2022.08.03. 19:30

Az oroszok szerint a dokumentáció nem egyértelmű és így nem tudják visszaszerelni a hiányzó turbinát.

Scholz: Az oroszokon múlik, hogy újra teljes kapacitással működjön az Északi Áramlat

Olaf Scholz német kancellár szerint Oroszországnak nincs oka arra, hogy késleltesse az Északi Áramlat-1 gázvezetékhez szükséges gázturbina visszaszállítását, amelyet Kanadában szervizeltek, de azóta Németországban rekedt az eszkalálódó energetikai patthelyzetben - írta meg az Al Jazeera.

Scholz szerdán a Siemens Energy Muelheim an der Ruhr-ban tett gyárlátogatásán a turbina mellett állva mondta, hogy a turbina teljesen működőképes, és bármikor visszaszállítható Oroszországba - feltéve, hogy Moszkva hajlandó visszavenni.

A 12 méter hosszú turbina sorsa még mindig kérdéses, miközben több európai kormány azzal vádolta Oroszországot, hogy hamis ürüggyel tartja vissza a gázszállításokat, bosszúból a nyugati szankciókért az ukrajnai februári invázió után.

Moszkva tagadja ezt és a turbinával kapcsolatos problémákra hivatkozott az Északi Áramlat-1-en keresztül érkező gázmennyiség csökkenésének okaként, amely jelenleg a rendes kapacitás 20 százaléka.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán visszautasította Scholz megjegyzéseit és a turbina Németországban rekedését azzal indokota, hogy nem állt rendelkezésre olyan dokumentáció, amely igazolta volna, hogy az egységet "nem érintik a szankciók".

Peszkov azt is kilátásba helyezte, hogy Európa az Északi Áramlat 2 gázvezetéken keresztül kaphat gázt, amelyet a Nyugat blokkolt, amikor Oroszország csapatokat küldött Ukrajnába.

A javításra Kanadába küldött turbina mozgását titok övezte, holléte pedig ismeretlen volt kedd estig, amikor bejelentették a kancellár látogatását a Siemens Energynél.

"A turbina működik" - mondta Scholz, hozzátéve, hogy látogatásának célja az volt, hogy megmutassa a világnak, hogy a turbina rendben működik.

"Teljesen világos és egyszerű: a turbina ott van, és átadható, de valakinek azt kell mondania, hogy "én akarom" - tette hozzá.

Még ha Oroszország vissza is venné a turbinát, Scholz arra figyelmeztetett, hogy Németországnak további fennakadásokkal kell szembenéznie és az is előfordulhat, hogy Moszkva nem tartja be a szállítási szerződést.

NYITÓKÉP: Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek