Lavrov Mianmarba utazott hivatalos látogatásra

2022.08.03. 17:00

Ilyenkor értékelődik fel igazán a "baráti partnerség".

Lavrov Mianmarba utazott hivatalos látogatásra

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Mianmarba érkezett hivatalos látogatásra, amelynek során Moszkva szerint a kormánnyal biztonsági és gazdasági kérdésekről is tárgyalni fognak - írta meg az Al Jazeera a TASZ információira hivatkozva.

Oroszország kulcsfontosságú támogatója és fegyverszállítója a mianmari katonai juntának, amely tavaly februárban került hatalomra, amikor megbuktatta Aung Szan Szú Kji választott kormányát.

Lavrov szerdán, nem sokkal a fővárosba, Naypyidawba érkezése után találkozott kollégájával, Wunna Maung Lwinnel és más vezető mianmari tisztségviselőkkel - írta az orosz külügyminisztérium a Twitteren.

Lavrov nem adta jelét annak, hogy Moszkva változtatna a katonai kormánnyal szembeni álláspontján, amelyet "baráti és régi partnerének" nevezett, és azt mondta, hogy a két ország "nagyon szilárd alapokkal rendelkezik az együttműködés kiépítéséhez számos területen".

"Nagyra értékeljük partnerségünk hagyományosan baráti jellegét, amelyet nem befolyásolnak semmilyen opportunista folyamatok" - mondta Lavrov, hozzátéve, hogy Oroszországot és Mianmart évtizedes együttműködés köti össze.

A nyugati nemzetek korábban már elítélték Mianmar uralkodó tábornokait, és gazdasági és politikai szankciókat vezettek be ellenük a hatalomátvétel és az ellenzék erőszakos elnyomása miatt.

Mianmarban a hadsereg tavalyi hatalomátvétele óta egyre nagyobb zavargások uralkodnak, és a hadsereg rendszeresen harcol a demokráciapárti fegyveres harcosok és támogatóik, valamint az etnikai kisebbségek fegyveres csoportjai ellen, amelyek régóta küzdenek nagyobb politikai autonómiáért. Az ENSZ szakértői az országot polgárháborús helyzetnek minősítették.

NYITÓKÉP: Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek