Kína szólt a légitársaságoknak, hogy kerüljék el Tajvant

Szerző: Fekő Ádám
2022.08.03. 07:36

Egyre forróbb a helyzet a Távol-Keleten, ahol szinte a semmiből kavart diplomáciai botrányt az Egyesült Államok.

Kína szólt a légitársaságoknak, hogy kerüljék el Tajvant

Kína figyelmeztette az Ázsiában működő légitársaságokat, hogy ne repüljenek Tajvan környékén, ahol hadgyakorlatokat tartanak válaszul Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök látogatására. 

Jang Chang Seog, a koreai közlekedési minisztérium egyik tisztviselője elmondása szerint szerint hivatalos értesítést küldtek ki kedden, hongkongi idő szerint késő este, amelyben a légtér hat részét „veszélyes zónának” jelölték meg. Emiatt augusztus 4-től 12 órától augusztus 7-én 12 óráig korlátozzák a járatokat.

Pelosi kedden késő este Tajpejbe repült, ő az elmúlt 25 év legmagasabb rangú amerikai politikusa, aki Tajvanra látogatott. Kínának nem tetszik értelemszerűen a látogatás, hiszen a tőle amúgy nagyrészt függetlenül működő Tajvant a saját részének tekinti.

Tajvan helyzete hosszú ideje a legforróbb kérdés az Egyesült Államok és Kína közti konfliktussal kapcsolatban.

A kínai Xiamen Airlines Co. több járat változtatását is bejelentette is bejelentette, ők a sziget mellett található a Tajvani-szorosnál lévő Fujian áramlásszabályozására hivatkoztak. A Korean Airlines Co. azt tervezi, hogy egyes útvonalakat Dél-Ázsiába irányítja át, hogy elkerülje Tajvan légterét a kínai hadgyakorlatok ideje alatt, a Cathay Pacific Airways pedig azt javasolja, a gépei fél órányi plusz üzemanyagot is vigyenek magukkal a szokásoshoz képest.

A kínai tengerbiztonsági igazgatás helyi szervezetei szintén többször figyelmeztettek bizonyos területeken áthaladó hajókat arra, hogy fegyveres katonai gyakorlatokat fognak tartani.

Ha kitart a háromnapos repülési tilalom az Egyesült Államok és Kína közt újabb bajokat okozhat a már a covid óta akadozó ellátási láncban, de a Bloomberg szerint az amúgy is egekben lévő nyersanyagárakat is tovább emelheti.

Kedd este már 21 katonai gép sértette meg Tajvan légterét, Pelosi pedig arról beszélt a találkozón Caj Ing-ven tajvani elnökkel, hogy szükség esetén nem fogják cserben hagyni távol-keleti szövetségesüket, és megőrzik az ország demokráciáját, látogatása ennek is a jele.

KIEMELT KÉP: Chensynuan / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek