Átért a Boszporuszon az első gabonát szállító ukrán hajó

2022.08.03. 15:00

Sikeresen áthaladt az orosz ellenőrzőponton.

Átért a Boszporuszon az első gabonát szállító ukrán hajó

Az első gabonát szállító hajó, amely háborús időkben elhagyott egy ukrán kikötőt, átment az orosz ellenőrzésen és szerdán a Boszporuszon is áthaladt - számolt be a Reuters.

A szállítmány az NATO és Ukrajna reményei szerint az első lesz a sok közül, az export a várakozások szerint pedig segít majd enyhíteni a globális élelmiszerválságot.

A Razoni nevű teherszállító hajó hétfőn kora reggel hagyta el a fekete-tengeri Odesát, 26 527 tonna kukoricát szállítva Libanonba, és kedd este horgonyzott le a Boszporusz-szoros bejáratánál.

A szállítást az tette lehetővé, hogy Törökország és az ENSZ közvetítésével a múlt hónapban Moszkva és Kijev között gabona- és műtrágyaexport-megállapodás jött létre, ami ritka diplomáciai áttörést jelentett az elhúzódó háborúban.

A hajó dél körül lépett be a Boszporusz-szorosba, miután a közeli Isztambulban található Közös Koordinációs Központban (JCC) dolgozó orosz, ukrán, török és ENSZ-személyzet befejezte az ellenőrzést.

Ukrajna közölte, hogy további 17, mezőgazdasági termékekkel megrakott hajó várja a kihajózási engedélyt, az ország libanoni nagykövete, Ihor Ostash pedig elmondta, hogy a Razoni várhatóan négy-öt napon belül érkezik meg Tripoli kikötőjébe.

NYITÓKÉP: Pixabay

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek