Egy kisebb hadsereg kíséri Nancy Pelosit Tajvanra

Szerző: Balogh Gábor
2022.08.02. 10:03

A USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó és a USS Tripoli könnyű hordozóhajó Tajvan közelében teljesít szolgálatot az amerikai képviselőház elnökének látogatása idején.

Egy kisebb hadsereg kíséri Nancy Pelosit Tajvanra

A hordozókon többek közt F-35 B ötödik generációs vadászbombázók is érkeznek a térségbe – írja az Amerikai Haditengerészeti Intézet portálja.

A Pentagon szóvivője azt mondta, a hajók nem teljesítenek rendkívüli feladatot, és nem Pelosi tajvani vizitje miatt érkeztek a szigetország közelébe. A portálnak ugyanakkor egy magas rangú védelmi tisztviselő azt nyilatkozta:

készen állnak arra, hogy „veszélyhelyzet esetén” huzamosabb ideig a régióban maradjanak.

A képviselőházi elnök hivatalos programjában ugyan nem szerepel tajvani látogatás, ám a CNN washingtoni és tajpeji forrásokból is úgy értesült, hogy dél-kelet-ázsiai körútja végén a szigetországba érkezik.

A vizit komoly feszültséget okoz a kínai-amerikai viszonyban, hiszen Peking saját tartományának tekinti Tajvant. A kommunista győzelemmel végződő polgárháború után, 1949-ben a jobboldali erők a szigetre menekültek, amelyet hivatalosan ma is Kínai Köztársaságnak hívnak, és ők is egész Kína képviseletére tartanak igényt. Ezt az ENSZ 1971-ig elismerte, ám akkor már az Egyesült Államok is beleegyezett, hogy a világszervezetben és a Biztonsági Tanácsban Peking vegye át az ország mandátumát.

Azóta hivatalosan nincs diplomáciai kapcsolat Washington és Tajpej között, ugyanakkor az USA garantálja Tajvan biztonságát. Pelosi 25 éve a legmagasabb rangú amerikai vendég lesz a szigetországban. A látogatással egyébként Biden elnök sem ért egyet, aki úgy fogalmazott: „Ez az utazás a jelen helyzetben nem jó ötlet”.

Peking hétfőn kemény hangú közleményben fejezte ki „komoly aggodalmát” Pelosi látogatása miatt, amelynek esetére „határozott és erős lépéseket” helyeztek kilátásba.

NYITÓKÉP: A USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó

FOTÓ: Flickr/Kaila V. Peterson

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek