Egyelőre a Mi Hazánk is csak kevés tüntetőt tud összerántani Budapesten kívül

Szerző: Cserdi Dóra
2022.08.02. 18:30

A Mi Hazánk országszerte szervez tüntetéseket a rezsimegszorítások ellen augusztus első hetében. Hétfőn többek között Pécsen, Miskolcon és Veszprémben tartott eseményt a párt. A pécsi demonstrációra az Azonnali is ellátogatott, utána pedig Dúró Dórát kérdeztük.

Egyelőre a Mi Hazánk is csak kevés tüntetőt tud összerántani Budapesten kívül

Hétfő délután öt körül szinte kongott az ürességtől a pécsi Kossuth tér. Arra, hogy a városban tüntetés készül, sokáig csupán pár rendőrből és egy épülő színpadból lehetett következtetni.

Néhány ott sétáló fiatal firtatni is kezdte, hogy mégis milyen esemény várható a városukban. Az okostelefonoknak hála, hamar jött a megfejtés: ahogy említettük, a Mi Hazánk szervez tüntetést, amin Dúró Dóra is beszédet mond. Az egyik lány viszont így sem tudta beazonosítani a politikust.

„Ő darálta le azt a könyvet” – vágták rá többen, majd tovább indultak.

Valamivel hat óra előtt már elkészült a színpad, ekkor már úgy száz résztvevő várt a többi ellenzéki párttól független pályán mozgó, főleg radikális jobboldali üzenetekkel dolgozó Mi Hazánk megszólalóira.

Mi Hazánk tüntetése Pécsen 2022. augusztus 1-jén

Mi Hazánk tüntetése Pécsen 2022. augusztus 1-jén

Fotó: Cserdi Dóra

A rendőrök mellett mintha a pécsi zsinagóga is a demonstrálókat leste volna.

„Na, nagyon jó helyet választottak” – gúnyolódott végül az egyik résztvevő. Az élet viszont mintha nem akart volna adós maradni a kijelentésért.

„Nácik! Nácik!” – kiabálta a tüntetők felé három fiú pár perccel később. A véleménynyilvánítást csend fogadta.

Hat óra körül aztán megszólalt a Himnusz a pécsi Kossuth téren, jelezve, hogy a demonstráció elkezdődött. Az eseményen Dúró Dóra mellett Makk András, a Független Kisgazdapárt (FKgP) megyei elnöke és Varga Tamás, a párt területi igazgatója is beszédet tartottak.

Makk a kormány intézkedéseinek tarthatatlanságáról és abszurditásáról, illetve az erkölcsi minimumok fontosságáról beszélt leginkább.

„Nagyon fontos az erkölcsi szembenézés képessége, mikor egy személy képes felvállalni a felelősséget a tette miatt. Mint tudjuk, a miniszterelnök nem ilyen. Tizenkét év alatt mindig csak jó döntéseket hozott,sosem tévedett, a döntései káros következményeiért mindig más volt hibás. Teljes mértékben hiányzik belőle az erkölcsi szembenézés képessége”– jelentette ki.

Varga szerint a kormány tönkreteszi több százezer Kata-vállalkozó és családjaik megélhetését. „Lenne egy kérdésem, ezek az emberek hogyan fogják megfizetni a megemelt villany-, és gázszámlákat?” – mondta. 

Dúró a Fidesz-KDNP választási kampánya és a kormány jelenlegi intézkedései közti ambivalenciákról beszélt először. „Orbán Viktor maga mondta, amennyiben a Fidesz nyeri a választást, Magyarországon nem lesznek megszorítások. Sőt, azt is kijelentette, akkor számíthatunk megszorításokra, ha a baloldal győzedelmeskedik áprilisban. A Fidesz piros ásza, Németh Szilárd még júniusban is azt mondta, hogy fenntartják a háztartási rezsicsökkentést. Erről akkor tett kijelentést a rezsicsökkentésért, vagyis inkább rezsinövelésért felelős biztos, amikor már tudtuk, hogy az orosz-ukrán háborúnak egyhamar nem lesz vége, az infláció akkor is az egekben volt, és azt is tisztán láttuk, hogy energiaválság fenyegeti az egész világot. Németh Szilárd még ekkor is képes volt hülyének nézni a magyarokat” –  kezdte.

Mi Hazánk tüntetése Pécsen 2022. augusztus 1-jén

Mi Hazánk tüntetése Pécsen 2022. augusztus 1-jén

Fotó: Cserdi Dóra

Az elnökhelyettes szerint emellett az is probléma, ahogyan bevezetik a rezsinövelést. Mint mondta, igazságtalannak tartja az átlagfogyasztásra alapozni az intézkedést.

„A háztartások 35 százaléka egyszemélyes, tehát elmondhatjuk, hogy az átlagfogyasztás felett fogyasztó családok például nem azért vannak az átlagfogyasztás felett, mert a medencéjüket fűtenék, hanem mert többen élnek egy házban. Az rendben van, hogy a nagycsaládoksokat megsegíti a kormány, de mi van azokkal a családokkal, ahol kettő gyermek van, de ötödikként a nagymama is ott van a háztartásban?” – mondta, hozzátéve: szerinte azzal, hogy az említett személyek egy családban élnek, természetes, hogy átlag felett fogyasztanak.

A Mi Hazánk tüntetése Pécsen 2022. aufusztus 1-jén

A Mi Hazánk tüntetése Pécsen 2022. aufusztus 1-jén

„Paradox módon, ha az ötfős háztartás helyett külön-külön élnének a családtagok, akkor nem kellene többet fizetniük a rezsiért, holott több energiát használnának.”   

A beszédben Orbán Viktor tízpontos akciótervét is kritizálta Dúró. „Itt szerepel a külföldi tőke szerepvállalásának magyarországi növelése is, az önrendelkezés szó viszont nem” – jelentette ki. 

Mi úgy 100 főre saccoltuk a jelenlévők számát, Dúró szerint viszont majdnem kétszázan vettek részt a rendezvényükön. Szerinte a létszám azért nem volt szembeötlő, mert sokan nem a színpad körül, hanem a tér árnyékosabb részeiről követték a megszólalásokat. Meglepő módon a szokásos Mi Hazánk-közönség is távol maradt (talán a hétvégén rendezett Magyar Szigeten fáradtak el), Árpád-sávos zászló is csak egy volt az eseményen. A tüntetők többsége fiatal és öreg átlagemberekből állt, akikről csak a párt rendezvénye miatt lehetett sejteni, kikre szavaztak áprilisban.

Az úgy egy órás tiltakozás után a párt elnökhelyettesét kérdeztük. 

Azonnali: Nemrég bejelentették a katatörvény és a rezsinövekedés miatti tüntetéssorozatot. Mit várnak a demonstrációktól?

Dúró Dóra: Igyekszünk nyomást helyezni a kormányra, szeretnénk, ha minél több tiltakozó hangja eljutna hozzájuk. Volt már némi finomhangolás a KATA-val, illetve a rezsivel kapcsolatban is, és abban reménykedünk, ha a döntéshozók észlelik, hogy még mindig óriási az elégedetlenség, tovább bővítenek a kedvezmények körén. Számtalan olyan magyar ember lesz, aki nem tudja kifizetni a számláit. Óriási veszély fenyegeti például a régi családi házakban egyedül élő nyugdíjasokat, hiszen az otthonaik nem modernek, a nyugdíjukból pedig nem igazán van lehetőségük a felújítására, szigetelésre vagy a nyílászárók cseréjére.

Jelenleg könnyű megszólítani az embereket? Ennyi elég a nyomásgyakorlásra?

A demonstráció előtt azt mondtam, ha százan eljönnek, elégedett leszek. Az egyik munkatársam megszámolta, és majdnem kétszázan jelentek meg az eseményünkön. Hétfő este van és nagyon meleg. Örülök, hogy ennyi embert megmozgatnunk egy vidéki városban. Ennek igenis van ereje és üzenetértéke. 

A budapesti tüntetéseken is pár százan jelennek meg. Úgy tűnik, a többség egyelőre számolgat és kivár. Mennyire volt jó ötlet a Mi Hazánk részéről, hogy egy ilyen időszakban kezdi meg a demonstrációit?

Az emberek már érzik a változást. A tüntetést egy hétfő esti időpontban tartottuk, természetes, ha nem tudott mindenki eljönni, aki szeretett volna. Nem gondolom ugyanakkor, hogy ez egy alacsony létszám lenne. Kevés párt van, amelyik képes hasonló időpontban ennél több embert megmozgatni vidéken.

Budapest miért marad ki a tüntetéssorozatból?

A vidékre szeretnénk koncentrálni. Budapesten már elindultak a demonstrációk, a többi magyar városban viszont nagyon kevés tüntetést rendeztek az utóbbi hetekben. A probléma ugyanakkor országos, a Mi Hazánk így szeretne a vidéki demonstrációk élére állni.

Budapesten nagyon kevés párt és politikus kapott az alkalmon, hogy megszólítsa a választókat a katatörvény és a rezsinövekedés miatt. Mi lehet ennek az oka?

Nyaralnak. A Mi Hazánk egy hatfős frakció az országgyűlésben, a héten mégis minden elnökségi tagunk részt vesz a több mint 20 tüntetésünk valamelyikén. A mi pártunk nem ült le a nyárral, holott valóban egy megfeszített parlamenti munkán és tempón vagyunk túl.

Egyébként úgy látom, hogy nagyon sok ellenzéki párt nem heverte még ki a választási eredményeket. Jelenleg többük is vezetői válsággal küzd, a konfliktusaikat pedig egyelőre nem sikerült lezárni. A Jobbikban ez a folyamat valószínűleg elhúzódik majd, az MSZP-ben azt láttuk, hogy Ujhelyi István egyszer elnök szeretne lenni, aztán meggondolja magát, a Párbeszédnél is volt egy vezetőváltás, a Momentumnál pedig szintén előfordultak belső villongások. Nálunk egyáltalán nem jellemző a párton belüli feszültség, ezért is tudunk foglalkozni szakpolitikával.

A Mi Hazánk tüntetése Pécsen 2022. aufusztus 1-jén

A Mi Hazánk tüntetése Pécsen 2022. aufusztus 1-jén

A Szabad Európán megjelent egy cikk, amiben arról írnak, hogy Rogán Antalék odaszólhattak az ellenzéki pártoknak, hogy ne használják ki a rezsinövekedés miatti elégedetlenséget. Az állításnak lehet alapja?

Nem tudom. A Mi Hazánk semmiféle utasítást vagy ukázt nem kapott Rogán Antaléktól. A Fidesz kommunikációjának egyébként része, hogy az ellenzék ne csináljon semmit és ne tartson tiltakozásokat, mert úgysem tudnak jobbat nyújtani a kormánypártoknál. Ebből a szempontból akár el is tudom képzelni, hogy történhetett hasonló lépés. A mi pártunk ugyanakkor nem tud erről semmit.

Az elmúlt néhány napban többször kérdezték Orbán Viktor tusványosi beszédéről. Elmondta, hogy a miniszterelnök a Mi Hazánk szavazóinak is intézhette a szavait. A kormányfő végül visszakozott. Ezek fényében hogy ítéli meg a fajelméleti fejtegetést, illetve az azzal kapcsolatos magyarázkodást?

Nem féltékenységből vagy ijedtségből tettem ezt a kijelentést. A pártunk egyre erősebb, a legújabb mérések pedig rekordtámogatottságot mutattak ki a Mi Hazánknál. Nagyon sok kétkedő, aki biztonsági szempontok miatt a Fideszre szavazott április 3-án, már itt van velünk. A Mi Hazánk eddig is beszélt az Orbán Viktor által kifejtett problémakörről. Ami pedig a visszakozást illeti, a kormányfő már megtette a gesztust az arra nyitott szavazók felé, így a kiszólás is megmarad.

A múlt héten egy félig magyar, félig szír magyar állampolgár nyílt levelet fogalmazott meg Novák Katalinnak ezzel a kommunikációval kapcsolatban. Azt írta, hogy aggasztja a beszéd.

Nem egyes emberekről, hanem világtendenciákról kell beszélni. Eddig is előfordult, hogy külföldi állampolgárok Magyarországra érkeztek tanulni, majd itt maradtak. Az, hogy néhány ilyen kivétel van, nem egyenlő azzal, mint mikor tudatosan, szervezetten, embercsempészek által teljesen más kulturális közegből hoznak be több millió személyt Európába. A kontinens nyugati részén már látjuk, hogy ezek a csoportok párhuzamos társadalmakat építenek ki egy adott országon belül. Ez a probléma, nem kifejezetten egy állampolgár, aki Magyarországon él és valamilyen vegyes házasságból született. A hazánkban nyilván nincsenek millió számban ilyen állampolgárok, és mi azt szeretnénk, hogy ne is legyenek.

Ezeket a személyeket magyarnak tekinti a pártjuk?

Marginális ha a tendenciához képest, kipécézünk egy-egy embert, és azt mondjuk, hogy ez a személy magyar vagy nem magyar. Mi a tendenciákkal kapcsolatban szeretnénk állást foglalni.

A Mi Hazánk tüntetése Pécsen 2022. aufusztus 1-jén

A Mi Hazánk tüntetése Pécsen 2022. aufusztus 1-jén

Nem akartam megkérdezni, de a tüntetés előtt itt ment el pár fiatal. Arról beszéltek, hogy milyen esemény készülhet a Kossuth téren, illeve hogy Ön kicsoda. Az egyik lány végül azt mondta, hogy Ön az a politikus, aki „ledarálta azt a könyvet”. Nem bánta meg a dolgot, akárcsak azért, mert ez az egész ennyire Önre ragadt?

Egyáltalán nem bántam meg. Ez nem egy baki volt a részemről, hanem egy előre végiggondolt, tudatosan megtett akció, amit újra megtennék. Ez a cselekedett kellett többek között ahhoz is, hogy az Alaptörvény meghatározza, hogy az anya nő, az apa pedig férfi. Igazából büszke vagyok, hogy sok nemzeti szervezet és a pártunk politikusai mellett, én is hozzá tudtam járulni a változtatáshoz. Felhívtuk a közvélemény figyelmét egy problémára, a kormányt pedig lépéskényszerbe hoztuk.

NYITÓKÉP: Cserdi Dóra/Azonnali

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek