A németek választhatnak a „véres” orosz, és az „mocskos” kolumbiai szén között

Szerző: Balogh Gábor
2022.08.02. 12:20

Komoly lelkiismereti válságba került a baloldali-liberális zöld kormány. Az Oroszország elleni szankciók miatt Dél-Amerikából kell szenet vásárolniuk, amelyet viszont kifejezetten környezetpusztító módon termelnek ki.

A németek választhatnak a „véres” orosz, és az „mocskos” kolumbiai szén között

Kathrin Henneberger zöld párti parlamenti képviselő a napokban Kolumbiába utazott, hogy ellenőrizze a világ egyik legnagyobb külszíni kőszénbányájának, az El Cerrejon-nak a működését – írja a France24. A politikus vizsgálódása lesújtó eredménnyel zárult: „A bánya komoly károkat okoz a légszennyezettség és az ivóvízellátás terén is” – állapította meg keserűen. 

Ezzel viszont pontosan azoknak ment neki, akiktől Berlin az energiaválság enyhítését várja.

Olaf Scholz kancellár még áprilisban kezdett tárgyalni a kolumbiai kormánnyal az orosz energiahordozók pótlásáról. A dél-amerikai ország tavaly a németek negyedik legnagyobb szénszállítója volt, ám a szankciók miatt az innen származó import mennyisége dinamikusan növekszik.

Ez viszont a környezettudatosságára oly büszke német társadalomban komoly vitát gerjesztett. A Die Welt már májusban „Németország mocskos kolumbiai szene” címmel közölt riportot, amelyből kiderül: az export nagy részét biztosító bánya működése nem csak zöld, de emberjogi szempontból is komoly aggályokat vet fel.

Az El Cerrejon-t a helyiek csak „A Szörnyeteg”-nek hívják. A svájci Glencore cég által üzemeltetett bányából tavaly mintegy 23,4 millió tonna kőszenet hoztak a felszínre. A kitermelés hatalmas mennyiségű, napi 23 millió liter vizet igényelt, amelyet a félsivatagos régióban egy folyó elterelésével nyernek ki.

Ez az eljárás lényegében halálra ítéli a térségben élő wayuu benszülötteket, akik évek óta küzdenek „A Szörnyeteg” ellen. A vízhiány és a vízszennyezés, valamint a termőföldek bányászati területté alalítása miatt az elmúlt években mintegy

5000 gyermek halt éhen és szomjan a bánya körüli régióban.

A környéken drámai mértékben megemelkedett a finomszemcsés légszennyezés is.

Május elején160 szervezet szólította fel a német kormányt arra, hogy ne vásároljon több szenet Kolumbiából, ám a tárgyalások továbbra is zajlanak. A környezet-, és jogvédők abban bíznak, hogy a német törvények szerint az importált ásványkincsek esetében az átvevő cégeknek kötelessége ellenőrizni a kitermelés körülményeit.

Sokan az ország első, júliusban megválasztott baloldali elnökétől várják, hogy bezárassa „A Szörnyeteget”. Ám a France24 szerint erre kevés az esély, hiszen elődeihez hasonlóan Gustavo Petro sem mondhat le egyik napról a másikra a szénexport bevételeiről, pláne, ha végre szeretné hajtani ambiciózus szociális programját.

NYITÓKÉP: Az El Cerrejon külszíni szénbánya

FOTÓ: Santiago La Rotta/Flickr

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek