Nagyon feszült éjszakát élt át Koszovó

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.08.01. 07:30

A szerb rendszámtáblák lecserélése miatt kamionosok lezártak utakat és határátkelőket, és lövések is eldördültek.

Nagyon feszült éjszakát élt át Koszovó

A koszovói kormány elhalasztotta azoknak az új szabályoknak a bevezetését, amelyek arra kényszerítenék a többségi etnikailag szerb területeken élőket, hogy szerbiai kibocsátású autóikat koszovóira cseréljék.

A szabályoknak hétfő éjfélkor kellett volna hatályba lépniük, vasárnap azonban az északi szerbek elzárták az utakat, és fegyveresek lövéseket adtak le tiltakozásul.

Végül a bevezetésüket az Egyesült Államokkal és az EU-val folytatott konzultációt követően egy hónapot csúsztatják.

Koszovó 2008 februárjában egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, miután több éven át feszült viszony állt fenn szerb és és albán lakosai között. Az Egyesült Államok és az Európai Unió nagyobb országai elismerték, de Szerbia – szövetségese, Oroszország támogatásával – ezt nem hajlandó megtenni, ahogy a koszovói szerbek többsége sem.

Az északi szerbek többségében élő mintegy 50 000 ember használja a szerb hatóságok által kiadott rendszámokat, és nem hajlandó elismerni a koszovói intézményeket, ez pedig feszültségeket okozott. A NATO is „feszültnek” minősítette a mostani helyzetet, mivel több száz etnikai szerbek által használt teherautó, tartálykocsi és más járművek parkoltak le két kulcsfontosságú szerb határátkelőhely közelében, tiltakozásul az új szabályok miatt, és a a rendőrség kénytelen volt lezárni a két átkelőt.

A NATO helyi missziója, a Kfor kijelentette, hogy kész beavatkozni, „ha a stabilitás veszélybe kerül”. Fegyveres férfiak lövéseiről is érkeztek jelentések, bár a koszovói rendőrség azt közölte, hogy nem kaptak bejelentést semmilyen sérülésről. A feszültség növekedése az Egyesült Államok és az EU nagyköveteivel folytatott konzultációkhoz vezetett.

Jeffrey Hovenier, az Egyesült Államok nagykövete azt mondta, hogy arra kérte a koszovói kormányt, hogy halasszák el 30 nappal a rendszámtábla-határozat végrehajtását, „mert úgy tűnik, hogy félretájékoztattások történtek és egyesek félreértették a döntést” – mondta a BBC Guy Delauney. Koszovó ezután beleegyezett, hogy 30 nappal elhalasztja az új szabályokat.

Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője tweetben üdvözölte a bejelentést, és azt mondta, hogy arra számít, hogy minden útlezárást azonnal felszámolnak. Alexandar Vučić szerb elnök azt is elmondta, hogy a szabályok elhalasztását követően a feszültség „enyhülésére” számít.

Hasonló tiltakozások zajlottak tavaly a rendszámtáblákra vonatkozó szabályok módosítására irányuló javaslatok miatt.

A feszültség Koszovó és Szerbia között továbbra is fennáll annak ellenére, hogy a két fél elkötelezte magát, hogy az EU által támogatott párbeszédre a régóta fennálló problémák megoldása érdekében.

NYITÓKÉP: Anthony Blinken találkozója Koszüvő vezetőivel július végén/Twitter

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek