Az oroszok bejelentették, hogy hamarosan felavatják az első újjáépített épületeket Mariupolban

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.08.01. 12:59

Ambiciózus terveket mutattak be. Az Azovstal acélgyár helyén például ipari parkot terveznek.

Az oroszok bejelentették, hogy hamarosan felavatják az első újjáépített épületeket Mariupolban

Szeptemberben avatják fel az első újjáépítés alatt álló épületeket Mariupolban, a több héten át tartó bombázások által megsemmisült délkelet-ukrajnai kikötővárosban – jelentette be hétfőn Marat Husznulin orosz miniszterelnök-helyettes – írja az AFP.

„Az első épületek szeptemberben készülnek el. Az első kórházak is készen lesznek” – mondta Marat Husznulin orosz miniszterelnök-helyettes az RBK TV orosz televíziónak adott interjújában.

Husznulin pénteken bemutatta Vlagyimir Putyin elnöknek Mariupol három éven belüli újjáépítésének tervét, amely a pusztulás mértékét tekintve ambiciózusnak tűnik.

Mariupol stratégiai kikötővárost májusban foglalták el az orosz erők, a város nagy részét elpusztító hetekig tartó ostrom után. Lakóépületek, iskolák, üzletek, utcák pusztultak el, semmit nem kíméltek. Az Azovi-tenger partján épült városnak az orosz katonai offenzíva előtt több mint 400 000 lakosa volt, de a lakosok többsége elmenekült a harcok elől.

 A lakosság számának 2025-re el kell érnie a 350 000 lakost – becsülte Marat Huzsnulin, de nem részletezte, hogy az orosz hatóságok tervezik-e újranépesítési. Az orosz miniszterelnök-helyettes azt is kijelentette, hogy az orosz megszálló erők az Azovstal acélgyár lerombolt ipari területét „technológiai parkká" kívánják fejleszteni.

„Nem a régi technológiákkal való helyreállításban gondolkodunk. Olyan munkahelyeket teremtünk, amelyek a gazdaságon keresztül táplálják a várost”

– mondta Husnulin.

Mariupol lakói egyelőre többszörös hiánytól szenvednek, különösen a víz- és energiahiányban. Az orosz megszálló erők a normalitás látszatát próbálják visszaadni a meghódított dél- és kelet-ukrajnai területeknek.

E régiók közül többben a Moszkva által beiktatott kormányzat megemlítette, hogy annektálási népszavazást készítenek elő az Oroszországgal való unió hivatalossá tétele érdekében.

NYITÓKÉP: Chad Nagle/Wikimedia Commons. CC-BY-2.0

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek