A klímaváltozás miatt idén Európa látványos csúcsai közül többet sem lehet meglátogatni

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.08.01. 12:39

A Mont Blanc, a Matterhorn és a Jungfrau is sokkal veszélyesebb, mint szokott.

A klímaváltozás miatt idén Európa látványos csúcsai közül többet sem lehet meglátogatni

Az év ezen szakaszában általában biztonságosnak tartott hegyi utak veszélyesebbé váltak az idei nyári sokkal melegebb időjárás miatt – írja a The Guardian. A svájci, franciaországi és olaszországi hegyi kalauzok úgy döntöttek, hogy felfüggesztenek több túrát, és lezárják az Alpok leghíresebb útvonalait, például néhányat a Mont Blanc, a Matterhorn vagy a Jungfrau felé.

Általában a nyár csúcsidőszakában a turisták az Alpokba özönlenek, és olyan ösvényeket keresnek, amelyek felvezetik őket a csúcsokra. A magasabb hőmérséklet azonban, amelyet a tudósok szerint az éghajlatváltozás okoz, felgyorsítja a gleccserek olvadását és az örök fagy olvadását.

Így az útvonalak veszélyessé váltak, és a turistákat bármelyik pillanatban meglephetik a jégből kiszabaduló kövek.

Vagy akár egy gleccser, ahogy az a Dolomitokban történt, ahol július elején 11 ember halt meg a Marmolada-gleccser hirtelen összeomlása után. „Jelenleg körülbelül egy tucat hegycsúcsra van érvényben figyelmeztetés az Alpokban, köztük olyan ikonikus csúcsokra, mint a Matterhorn és a Mont Blanc” – mondta Pierre Mathey, a svájci hegyi kalauzok egyesületének vezetője. Elmondta, hogy ez a szokásosnál sokkal korábban történt a szezonban. „Általában augusztusban látjuk ezeket a helyzeteket, de most június végén kezdődtek és júliusban folytatódnak” – panaszolta.

A hegyi kalauzok képviselői bejelentették múlt héten, hogy a legnépszerűbb turistautakat lezárják a Mont Blanc-ra, Európa legmagasabb csúcsára.

Az olasz kalauzok is azt közölték, hogy a magas hőmérséklet miatt fennálló „nagyon veszélyes helyzetek miatt” felfüggesztik a tevékenységet.

Hasonló döntést hoztak a svájci kalauzok is, akik egy évszázada nem hoztak ilyen döntést, mármint hogy vezetett utakat ajánljanak a Jungfrau csúcsra, és azt tanácsolják, hogy a Matterhorn svájci és olasz részére se menjen senki.

 „Egyáltalán nem könnyű két majdnem üres szezon után abbahagyni a munkát” – mondják túravezetők Olaszországban, akik atz mondják, hogy csak két útvonalat zártak le eddig, még sok csodás útvonal van.

A gleccserekre is egyre nehezebb felmenni, beszámolók szerint jelenleg olyan állapotban vannak ezek Európában, mint nyár végén szoktak. Ráadásul az idei hőséghez az is hozzátársul, hogy tavaly nagyon kevés hó esett, így sokkal gyorsabb az olvadás. Ráadásul a szaharai homok is elérte Európát, ez is az olvadás gyorsítását okozza, idén pedig a magaslatokban is hatalmas volt a hőség.

NYITÓKÉP: Liridon/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek