Egy videó szerint orosz katonák kasztráltak és megöltek egy ukrán foglyot

Szerző: Balogh Gábor
2022.07.31. 10:34

Az ukrán háború eddigi talán legborzalmasabb felvétele terjed a közösségi médiában.

Egy videó szerint orosz katonák kasztráltak és megöltek egy ukrán foglyot

 A három videófelvételen az látható, hogy egy ukrán nemzeti színeket viselő férfit megkínoznak, kasztrálnak, majd agyonlőnek – írja a CNN.

Az elkövetők orosz egyenruhát és „Z” jelvényeket viselnek.

A videó hitelességét minden kétséget kizáróan még nem sikerült bizonyítani, ám az ukrán ügyészség már vizsgálatot indított az ügyben. Tiltakozó közleményt adott ki az ENSZ Ukrajnai Emberi Jogi Megfigyelő Missziója is, amelyben leszögezik, hogy a felvételen látható jelenetek súlyos háborús bűncselekmények.

A videók először egy oroszbarát Telegram-csatornán jelentek meg. Egy földön fekvő férfi látható rajtuk, akit egy kék orvosi kesztyűt viselő ember

egy sniccerrel kasztrál, a megmutatja a kamerának megcsonkított nemi szervet, míg a többiek azt kiabálják: „Tartsd meg, tartsd meg!”.

Ezt követően agyonlövik a megkínzott foglyot.

Az elkövetők vezetője több forrás szerint is egy Vitalij Arosanov nevű büntetett előéletű 39 éves férfi, aki luhanszki szakadár fegyveres erőknél (más információk alapján egy csecsen osztagban) szolgál.

Az ENSZ megfigyelő missziója hangsúlyozza: "Sajnos ez csak a legújabb videó abból a sorozatból, amely a szemben álló felek által elkövetett kínzásokat és bírósági eljárás nélküli kivégzéseket dokumentálja”. A szervezet korábban olyan felvételekről számolt be, amelyen ukrán katonák lőnek lábon, illetve gyilkolnak meg orosz hadifoglyokat. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken határozottan elítélte "Oroszország folyamatban lévő illegitim és indokolatlan agressziós háborúja Ukrajna és népe ellen napról napra további borzalmas atrocitásokat hoz".

Kivizsgálást követel az Amnesty International is. A szervezet szerint a videó újabb bizonyítéka annak, hogy az orosz hadsereg Ukrajnában „semmibe veszi az emberi éltet és méltóságot”.

NYITÓKÉP: Orosz páncélosok Ukrajnában (illusztráció)

FOTÓ: Alan Rappeport/Flickr

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek