Még az osztrák szervezők szeme is elkerekedett Orbán Viktorék bécsi rongyrázásától

Szerző: Kósa András
2022.08.01. 06:56

Európában már rég nem szokás egy munkalátogatást olyan külsőségek között megszervezni, ahogyan azt Orbán Viktor stábja tette a múlt heti bécsi látogatás alkalmával. Lapunk exkluzív információi az utazás kulisszatitkairól.

Még az osztrák szervezők szeme is elkerekedett Orbán Viktorék bécsi rongyrázásától

Inkább egy kedélyes, de az adófizetőknek annál drágább kiruccanáshoz hasonlított Orbán Viktor múlt heti bécsi útja, mint egy miniszterelnöki munkalátogatáshoz – ez a kép rajzolódik ki azokból az információkból, amikhez lapunk az úttal kapcsolatban hozzájutott.

Már maga az szokatlan volt, hogy egy bécsi utazást „ott alvósra” szerveztek, hiszen egy miniszterelnöki konvoj két óra alatt simán kint van az osztrák fővárosban Budapestről. Ráadásul a programok 11.00 óra után kezdődtek, tehát még csak korán sem kellett volna kelnie a miniszterelnöknek. Vissza pedig szintén nem késő este kellett utazni.

Orbán Viktor – és a népes küldöttség, erről még lesz szó – azonban

a szerdáról csütörtökre virradó éjszakát is Bécsben töltötte, mégpedig nem is akárhol:

a város egyik legfényűzőbb luxusszállodájában (az intézmény maga definiálja így magát), a Hotel Bristolban.

Ez közvetlenül a híres bécsi Operaház mellett található, a szálloda úgy is hirdeti magát, hogy több szobáját és lakosztályát „az Operára nyíló erkélyekkel” lehet kivenni. A szálloda honlapján találomra foglaltunk szobát, a legolcsóbban akár már 371 euróért (148400 forint 400 forintos euróval számítva) eltölthetnénk egy estét, de úgy tudjuk,

Orbán Viktor egy lakosztályban lakott,

mégpedig vélhetően az elnökiben, ezt a hotel honlapja szerint Prince of Wales-nek hívják, és 6717 euró (2684000 forint) az ára, igaz, ehhez természetesen már szériatartozék az Operára nyíló erkély.

De ha a miniszterelnök csak a gyönyörű látványhoz ragaszkodott, akkor egy Penthouse lakosztállyal is beérhette 703 euróért (281200 forint). Ráadásul ilyen esetekben jellemzően

nem egy, hanem három éjszakára foglalják a szobákat:

egyszerűen azért, hogy a vendégek ne csak késő délelőtt vagy kora dálutuán foglalhassák el azokat, hanem a látogatás napján már korábban is, illetve, hogy az elutazás napján ne kelljen korán kijelentkezni. Szobára viszont jó sokra volt szükség, ugyanis a delegáció szokatlanul nagy létszámú volt.

Itt aludt a delegáció
Itt aludt a delegáció Fotó: Gryffindor, Wikimedia Commons

Orbán Viktort nem csak Szijjártó Péter, Gulyás Gergely, Nagy Márton és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszterek kísérték el, hanem Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója, valamint Bóka János, a Miniszterelnöki Kormányiroda európai uniós ügyekért felelős államtitkára is.

Valamint körülbelül huszonöt főnyi stáb. Ehhez jött még maga Szijjártó Péter a maga nagyságrendileg tíz fős csapatával,

amiben viszont három testőr is helyet kapott, természetesen az elmaradhatatlan fotóssal és videós mellett.

Testőrök természetesen Orbán Viktor csapatában is voltak, a TEK emberei pedig rutinszerűen utaztak ki egy nappal korábban az osztrák fővárosba, hogy biztos, ami biztos alapon a látogatás összes helyszínét előre megvizsgálják.

Ennek fényében furcsa, hogy a magyar-osztrák kapcsolatokban fontos szerepet játszó Schaller-Baross Ernő, fideszes EP-képviselő nem fért be a csapatba, pedig – a magyar-osztrák kapcsolatokban szintén fontos szerepet játszó – Gulyás Gergely kifejezetten szerette volna, ha ő is megy.

A külügyminiszteren kívül a többi kormánytag nem vitt magával külön stábot és információink szerint Szijjártó Péter, valamint Orbán Viktor háttéremberei között többször is előfordultak súrlódások az út során, főleg hatásköri kérdésekben.

Bizonyára finom volt a vacsora Bécs egyik legjobb éttermében
Bizonyára finom volt a vacsora Bécs egyik legjobb éttermében Fotó: Bernd Gross, Wikimedia Commons

Természetesen fontos volt, hogy a Bristol is rendelkezzen megfelelő konditeremmel és ezt a nap bármely szakában használni lehessen. A magyar nagykövetségeknek ilyen alkalmakkor abban is segítséget kell egyébként nyújtania, hogy a majdnem minden reggel vagy este futó külügyminisztert biciklivel kísérő testőr (vagy testőrök) számára biztosítsák a kétkerekűt.

(Ismert, hogy Szijjártó Péter maga nyilatkozta korábban, hogy Brüsszelben egyszer az életéért futott, nyilván ezt szeretné azóta elkerülni, ráadásul Lázár Jánostól tudjuk, hogy Bécs is egy élhetetlen, migránsokkal teli hely.)

A körülményekre tehát nem lehetett panasza a kiutazóknak, mint ahogy a programra sem: abból ugyanis – mármint hivatalosból – olyan sok szerencsére senkit nem terhelt.

Orbán Viktor fél órát tárgyalt négyszemközt Karl Nehammerel, ezalatt a minisztereknek és Orbán Balázsnak is szerveztek egy-egy kétoldalú találkozót, majd volt egy fél órás plenáris megbeszélés végül egy egy órás ebéd.

A fél órás plenáris ülés
A fél órás plenáris ülés Fotó: Benko Vivien Cher, MTI

Ha már az étkezésnél tartunk: Orbán Viktor és delegáció kiválasztott tizenhat tagja a szerda estét egy bécsi forrásunk szerint az Operához szintén közeli Plachutta étteremben töltötte, azért, mert a kormányfő egyik kedvenc étele a tafelspitz, ez a marhahúsból készült étel, amit az étterem honlapja szerint már 27,90 euróért (11600 forint) el lehet költeni.

Az osztrák szervezőket mindenesetre meglepte a magyar delegáció nagy száma, főleg a „kiegészítő embereké”, mint egy diplomata elmondta lapunknak, ilyen nem csak Nyugat-Európában nem szokás már, hanem a V4-es tagállamokban sem.

„A népes stáb biztosan tekintélyt sugall, de ilyen eszközökkel ma már jellemzően Európától jóval délebbre és keletebbre találkozni csak a diplomáciában”

– mondta forrásunk.

Szerinte a vendéglátókban az is visszatetszést keletheteit, hogy a magyar delegáció sok szirénázó autóval közlekedett a városban, egy ízben egy villamost is meg kellett állítani miattuk, ilyen már szintén csak a nagyon kiemelt vezetők esetében (például az orosz vagy az amerikai elnök) jellemző.

Forrásunk szerint az egész út inkább volt egy kedélyes kirándulás, mint egy munkalátogatás,

„mintha Orbán Viktor meg szerette volna egy kicsit előlegezni a szabadságát”

– amire, mint lapunk elsőként megírta, hétfőtől megy a miniszterelnök.

NYITÓKÉP: Ben Vivien Cher, MTI

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek