A megszorítások ellenére még mindig többen szavaznának a Fideszre most, mint április 3-án

Szerző: Kósa András
2022.07.30. 17:32

A Fidesz legalább közepesen kötődő szavazói körében nincs érdemi hatása a rezsiemelésnek és a kata kivezetésének, de elkezdődött peremszavazóinak lassú lecsatlakozása – derül ki az IDEA Intézet felmérésből.

A megszorítások ellenére még mindig többen szavaznának a Fideszre most, mint április 3-án

Az IDEA Intézet 2022. július 9. és július 20. között készített reprezentatív adatfelvételének eredménye szerint a Fidesz továbbra is magabiztosan vezet a pártpreferenciákban – áll az intézet által kiadott ismertetőben.

Viszont az utolsó, májusi méréshez képest a teljes népesség vonatkozásában 6, a biztos szavazó pártot választók körében 3 százalékponttal csökkent a támogatottsága. A 2022-es kormányzati ciklus elején tehát egy rövid győzteshez húzó időszakot követően elkezdődött az

ilyenkor szokásos lemorzsolódási folyamat,

ami minden bizonnyal összefüggésben áll a kormány által meghozott megszorító közpolitikai intézkedésekkel. A választások utáni győzteshez húzás rövid életűnek bizonyult, de a Fidesz-tábor érdemi része egyben maradt. Mint az intézet emlékeztet rá, az április 3-i országgyűlési választásokon a Fidesz a belföldi szavazatok mintegy 36 százalékát szerezte meg, szemben az ellenzék 25 százalékával.

Ehhez képest az IDEA Intézet választások utáni első, májusi mérésében a kormányzópárt támogatottsága 43 százalék volt, ami jelentős, hibahatáron túli növekedést mutatott. 2022. júliusra azonban a politikai helyzet alapvetően változott meg: a teljes népesség vonatkozásában

hibahatáron túl csökkent ugyanis a kormányzópárt támogatottsága.

Jelenleg 37 százalék, ami az előző méréshez képest 6 százalékpontos csökkenés. Ez azt mutatja az IDEA szerint, hogy a fideszes szavazótábor nem omlott össze a kormány által meghozott megszorító közpolitikai intézkedések hatására, hanem

„egy normális, megszokott választásszociológiai folyamat kezdődött el”:

a peremszavazók, akik elsősorban az anyagi ösztönzők (így a 13. havi nyugdíj, az adóvisszatérítés, a 25 éven aluliak SZJA-mentessége) vagy drámai politikai hatások (pl. orosz-ukrán háború kitörése) hatására csatlakoznak egy adott párthoz, vagyis nem rendelkeznek erős pártkötődéssel, elkezdtek lecsatlakozni.

Fotó: IDEA Intézet

Ezek a szavazók ilyenkor jellemzően a pártoktól távolságot tartók, vagy másképpen az ismeretlen preferenciájúak táborába vándorolnak. Ez történt most is, hiszen a pártpreferenciájukban bizonytalanok, a pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzívak tábora épp 6 százalékponttal emelkedett.

Ez a folyamat tehát nem szokatlan, más ciklusokban is előfordult már az elmúlt évtizedekben.

„Sőt, látni kell, hogy a teljes népességen belül mért IDEA Intézet adatok még mindig, igaz csak egy hajszállal, de magasabbak, mint a 2022. április 3-i választáson elért Fidesz eredmény”

– hívták fel a figyelmet.

Ráadásul a biztos szavazó pártot választók körében a Fidesz csökkenése hibahatáron belüli (-3%).

Megdermedt ellenzék

Az ellenzéki pártok támogatottságában viszont mindössze 1−1 százalékpontos, azaz elhanyagolható változások láthatók a teljes, választókorú belföldi népességben: a DK és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében +1, a Jobbik és a Momentum Mozgalomnál viszont -1 százalék a támogatottság alakulása a májusi méréshez képest.

A parlamenti ellenzéki pártok a Mi Hazánk nélkül együttesen 23 százalékon állnak, ami majd 3 százalékponttal alacsonyabb, mint a választáson elért tényleges eredményük. A biztos szavazó pártot választók körében szintén 1−2 százalékos elmozdulások rögzíthetők.

Az IDEA Intézet méréseiben a Mi Hazánk Mozgalom (9%, +1) és a Kétfarkú Kutya Párt (6%, +2) a valaha regisztrált legmagasabb támogatottságán áll, de némileg (+2 százalékpont) a Demokratikus Koalíció is tudta növelni választottságát (14%). A Jobbik, a Momentum viszont 1−1 százalékponttal májusi eredménye alatt található.

A Jobbik esetében ez negatív csúcs,

az IDEA Intézet 2019 január óta zajló rendszeres méréseiben sohasem volt ilyen alacsony az egykor jobb napokat látott, jelenleg épp a parlamenti belépési küszöbértéken található jobbközép formáció.

Összességében az IDEA Intézet szerint a kormány negatív közpolitikai döntései megérintették, de nem rengették meg a Fidesz szavazótáborát. A kormánypárthoz több szálon kötődő szavazók mérete szinte változatlan, ugyanakkor azok a szavazók, akik elsősorban a kampány ígéretek hatására csatlakoztak a párthoz, inkább csalódottak, és elindultak az ismeretlen preferenciájúak táborába.

NYITÓKÉP: Aradi Péter

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek