Tízezer tonna lopott ukrán gabonát tartalmazó szír hajó kötött ki Libanonban

2022.07.29. 17:00

Az, hogy hogyan került a rakomány a hajóra és miért kötöttek ki Libanonban, nem tisztázott.

Tízezer tonna lopott ukrán gabonát tartalmazó szír hajó kötött ki Libanonban

Libanonban kikötött egy szíriai teherhajó, amelyre az Egyesült Államok szankciókat vezetett be, és amely Ukrajna szerint lopott árpát szállít az országból - közölte a közel-keleti országban működő ukrán diplomáciai képviselet az Al Jazeera értesülései szerint.

A bejrúti ukrán nagykövetség közlése szerint a Laodicea nevű teherhajó csütörtökön kötött ki Tripoli, Libanon második legnagyobb városa kikötőjében.

A nagykövetség a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a gyanú szerint a hajó 5000 tonna árpát és 5000 tonna lisztet szállított.

Az amerikai pénzügyminisztérium 2015-ben szankciókkal sújtotta a Laodiceát, mert kapcsolatban állt Bassár el-Aszad elnök szíriai kormányával.

Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy gabonát és acélt lop el a megszállt a területekről és értékesíti azt. A bejrúti nagykövetség azonban nem részletezte, hogy a hajón lévő árpát hogyan szerezték meg Ukrajnában.

A Laodicea eredetileg a szíriai Tartusz kikötőjébe tartott, és várhatóan a hét elején érkezett volna oda: nem ismert, hogy miért tért át Libanonba és hogy ott rakodja-e ki a szállítmányt.

Csütörtökön Ihor Ostash ukrán nagykövet találkozott Michel Aoun libanoni elnökkel, és figyelmeztette a libanoni vezetőt, hogy a lopott áruk vásárlása Oroszországtól "ártana az ukrán-libanoni kétoldalú kapcsolatoknak" - olvasható a nagykövetség közleményében.

Kijev korábban megköszönte Libanonnak, hogy elítélte Oroszországot az Ukrajna elleni háború miatt.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek