Orbán szerint a háborút az amerikaiak finanszírozzák

Szerző: Aradi Péter
2022.07.29. 09:01

A miniszterelnök arról beszélt, a háborúnak addig nem is lesz vége, amíg az amerikaiak tolják a fegyvereket és a pénzt az országba.

Orbán szerint a háborút az amerikaiak finanszírozzák

A magyar miniszterelnök a Kossuth rádióban beszélt arról július 29-én, hogy szerinte Oroszország ukrajnai háborúját valójában

az amerikaiak finanszírozzák,

és hogy a háborúnak addig nem is lesz vége, amíg az amerikaiak tolják a fegyvereket és a pénzt az országba.

Orbán számításai szerint az Egyesült Államok a háború február 24-i kirobbanása óta már 50 milliárd forintot költött a háborúra.

Mint Orbán fogalmazott, ameddig az Egyesült Államok szerint eredményre vezet a dolog, addig nem is fognak változtatni a hozzáálláson.

Orbán azt ugyanakkor nem látja, keveredett kisebb ellentmondásban önmagával, hogy a következő félévben ki fogja tovább finanszírozni a harcokat, Európának ugyanis,

szerinte, nincs ennyi pénze.

Ahogy korábban írtuk, az a kormánypárti kommunikációs üzenet, hogy azok, akik fegyvereket küldenek Ukrajnába, valójában a háború folytatásában érdekeltek, majdnem egyidős a háborúval.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója már egy február 27-i közleményében azt írta, hogy az, ha fegyvereket küldenek Ukrajnába „valójában a háború folytatását segíti”.

Ahogy a HVG egy nappal később írta, a magyar kormányzati média vezető nyugat- és EU-ellenes narratívája hosszú évek óta

a Kreml propagandájának mintájára épül fel,

tehát, amikor Orbán arról beszél, hogy a háborút az amerikaiak finanszírozzák, akkor valójában az orosz propagandát tolja.

Ha ezzel kapcsolatban valakinek kétségei lennének, akkor emlékeztetnénk, hogy Orbán tusványosi beszéde például Csecsenföldön aratta a legnagyobb sikert.

Ramzan Kadirov csecsen vezető szerint, aki katonákat is küldött Putyin inváziójának a megsegítésére, a magyar kormányfő beszéde „informatív és józan elemzés”.

Ungváry Krisztián történész az MTA doktora a beszéddel kapcsolatban azt mondta, hogy az alapvetően annak a putyinista propagandának a lecsapata volt, amit Orbán Viktor eddig is terjesztett.

Ahogy egy korábbi tanulmányból kiderült, a magyarok jelentős része már eleve biztos benne, hogy az Egyesült Államok hibája az is, hogy lerohanta Oroszország Ukrajnát.

NYITÓKÉP: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek