Osztrák, cseh és török rendőrök jönnek a déli határhoz és kapunk egy csomó határvédelmi eszközt Ausztriától

Szerző: Kósa András
2022.07.29. 11:40

A Kurier osztrák lap szerint osztrák rendőri küldöttség járt nemrég Mórahalmon, akik saját szemükkel is látták, hogy a migránsok köveket, botokat dobálnak a kerítésen át, és egy rendőrautót is megrongáltak.

Osztrák, cseh és török rendőrök jönnek a déli határhoz és kapunk egy csomó határvédelmi eszközt Ausztriától

Osztrák-magyar-szerb hármas megerősített határvédelmi együttműködésről született egy hete megállapodás Bécsben – olvasható az osztrák belügyminisztérium közleményében, amit több osztrák lap is közölt.

A közlemény szerint Ausztria, Magyarország és Szerbia a nyár folyamán az eddigieknél is szorosabban együttműködik a határellenőrzésében. Ausztria támogatja a

magyar és a szerb rendőrséget egy „embercsempészet elleni munkacsoport"

felállításában. Ennek keretében olyan modern eszközöket juttat a két másik országnak, mint hőkamerák, terepjárók, drónok és hőkamerás buszok, amikkel a korábbi közös műveleteket „hatékonyabbá lehet tenni".

A közlemény alapján több cikk született az osztrák médiában, a Kurier például még azt is leírta, hogy nemrég osztrák rendőri delegáció utazott Magyarországra, és a tagjai Mórahalomnál meglátogatták a szerb-magyar határt, ahol „romlik a helyzet”, és erről maguk is meggyőződhettek, amikor

migránsok kövekkel, botokkal dobálták meg az ott szolgálatot teljesítő magyar rendőröket akiknek megrongálódott az autójuk.

A lap szerint egyébként hamarosan 50 osztrák, 40 cseh és 50 török rendőr érkezik majd a határ megerősített védelmére. A lap Pintér Sándor belügyminiszterre hivatkozva azt írja, csak júniusban több mint százezren próbálkoztak a határ illegális átlépésével.

Cseh rendőrök Szegeden februárban
Cseh rendőrök Szegeden februárban Fotó: MTI, Rosta Tibor

Szerbiában az Euronews szerb adása számolt be az együttműködésről, alapvetően az osztrák belügyminisztérium közleményét felhasználva.

Pedig februárban egyszer már látványosan pózoltak a hozzánk érkező cseh rendőrök a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen, és Mihálffy Béla, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje biztosította személyesen a helyieket az MTI tudósítása szerint, hogy „a kormány bizonyította, odafigyel az ott élő emberekre, minden támogatást megad, hogy biztonságban érezzék magukat”.

NYITÓKÉP: Bőr Benedek / Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek