Egy videó alapján az oroszok „elismerték”, hogy vissza akarják állítani a Szovjetuniót

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.28. 19:30

Persze, az internetről nem kell mindent elhinni.

Egy videó alapján az oroszok „elismerték”, hogy vissza akarják állítani a Szovjetuniót

Miután Vlagyimir Putyin elnök és más orosz tisztviselők gyakran keseregtek a Szovjetunió felbomlása miatt a korábbi nyilatkozataiban, Ukrajna megtámadásával kapcsolatban már felmerült az az elképzelés is, hogy az orosz offenzíva egyik célja a Szovjetunió feltámasztása lehet.

A napokban egy videó is terjedni kezdett az interneten, ami alapján sokan úgy vélték, hogy felfedi a Kreml valódi ambícióit. A felvételen egy részlet látható Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egyik beszédéből. A rövid klip alapján pedig több Twitter felhasználó is azt állította, hogy Sojgu a Szovjetunió visszatérését ígérte.

"Mindez csak átmeneti, a dolgok pedig megint jóra fordulnak, új Szovjetuniónk lesz (...)"

– hallható a videón, amit egyébként hírportálok, néhány prominens személy és több tízezer Twitter- és Telegram-felhasználó is megosztott, közölte a News Week.

A tényfeltáró oldal azonban azt írja a felvételről, hogy bár Szergej Sojgu televíziós beszédének videója valódi, a részletet csak kiragadták a szövegkörnyezetéből. A miniszter valójában ugyanis nem a jövőről beszélt, hanem múltbeli eseményekre utalt – áll a cikkben.

A lap szerint a katonai vezető a dél-oszétiai háborúról emlékezett meg, és az orosz vezetés 1992-es hangulatáról jelentette ki az alábbiakat: „Abban az időben, biztos vagyok benne, különösen az én generációm körében, teljesen meg voltunk győződve arról, hogy mindez csak átmeneti, és hogy a nemzetünk ismét nagy és erős lesz, a Szovjetunió visszatér és senki sem fog elmenni. Mindenki békében és harmóniában fog élni” – mondta a lap szerint.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons/orosz elnöki végrehajtó hivatal

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek