Aggódom a származásomat illetően - nyílt levelet írtak Nováknak Orbán tusványosi beszéde miatt

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.28. 14:45

„Azért szorulok eligazításra, mert sajnos fajelméleti kérdésekkel ez idáig behatóan nem foglalkoztam, de történelmi ismereteim alapján súlyos aggodalom van bennem származásomat illetően a magyar kormány vezetőjének álláspontjával összefüggésben” – áll a levélben.

Aggódom a származásomat illetően - nyílt levelet írtak Nováknak Orbán tusványosi beszéde miatt

„Van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az európán kívül érkezőkkel. Na az kevert világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keveredtek össze egymással. Ezért mi a Kárpát-Medencében nem vagyunk kevert fajúak, hanem saját otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke” – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a szombati tusványosi beszédében.

Az eszmefuttatás végül sokakban aggodalmat keltett: az ügyben megszólalt többek között Frölich Róbert országos főrabbi, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott pedig, mint bejelentette, az elhangzottak miatt adta be lemondását.

Csütörtökön egy félig szír, félig magyar származású magyar állampolgár is levelet írt Novák Katalin köztársasági elnöknek a beszéddel kapcsolatban.

„Azért szorulok eligazításra, mert sajnos fajelméleti kérdésekkel ez idáig behatóan nem foglalkoztam, de történelmi ismereteim alapján súlyos aggodalom van bennem származásomat illetően a magyar kormány vezetőjének álláspontjával összefüggésben” 

– írta a férfi, aki hat pontban fogalmazott meg kérdéseket Nováknak:

  1. „A magyar miniszterelnök, azaz a jelenlegi magyar végrehajtói hatalom vezetője és első számú képviselője szerinti értelmezésben én »kevert fajúnak« számítok?
  2. Ha igen, akkor ennek értelmében megkülönböztetett állampolgárként tekintsek magamra?
  3. Ha igen, akkor szükséges-e ezt a megkülönböztetést külső jegyekkel, esetleg szimbólumokkal egyértelműsítenem mások számára a félreértések elkerülése végett?
  4. Van-e esetleg szír származásom »magyarítására« lehetőségem például vérátömlesztéssel vagy szervátültetéssel?
  5. Gyermekeim már csak egynegyed részben szír származásúak és háromnegyed részben magyar származásúak - habár azon belül német felmenőik is vannak, de ahogy értelmezem, az ilyen jellegű »keveredés« elfogadott a magyar miniszterelnök szerint. Ők is még »kevert fajúnak« számítanak?”
  6. Milyen felülvizsgáló szervhez fordulhatok, amennyiben a magyar miniszterelnök nyilvánosan elhangzott szavait a személyem elleni uszításnak ítélem?”

– áll a levélben.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor Facebook-oldala

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek