A kormány megváltoztatja a felsőoktatási felvételi rendszert

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.28. 20:06

A felsőoktatási intézmények az 500 pontos felvételi rendszeren belül maguk dönthetnek majd 100 pontról.

A kormány megváltoztatja a felsőoktatási felvételi rendszert

Újabb nagy lépést teszünk a felvételi rendszer megváltoztatására – jelentette be csütörtökön Csák János kulturális és innovációs miniszter a Facebook-oldalán. Mint közölte, a módosulások azokat a felvételizőket érintik, akik a 2024 őszén induló szemeszterekre jelentkeznek. A változások a felvételi pontok megszerzésére és a nyelvvizsga-kötelezettségre is vonatkoznak.

A bejelentés szerint a kormány továbbra is fenntartja a pontrendszert, amin a változtatások után is 500 pontot lehet majd elérni.

„Ebből 100 pontot a középiskolai tanulmányi eredményekért kaphat a hallgató, 300 pont az érettségi eredmények alapján jár, 100 pontról pedig az egyetemek döntenek”– mondta a miniszter. 

Hozzátette: a felsőoktatási intézmények a pontokat megítélhetik majd szóbeli vizsga, sport, művészeti vagy bármilyen más társadalmi tevékenység alapján is. 

A közlemény szerint a felsőoktatási intézmények emellett maguk dönthetnek az érettségi pontszámítás során figyelembe vehető érettségi tárgyakról és ezek szintjéről, azaz arról, hogy mely esetekben szükséges emelt, vagy középszintű érettségi.

A változtatás érinti a nyelvvizsga-kötelezettséget is, a jövőben a megfelelő nyelvi kompetenciákat az egyetemeknek kell biztosítania a felsőoktatási képzés során.

„Az állam továbbra is fenntartja, hogy Magyarországon minden érettségizőnek valamilyen nyelvből érettségit kell tennie. Innentől viszont a nyelvvizsgák esetében átadjuk a lehetőséget és felelősséget részben az egyetemeknek, részben a hallgatóknak illetve a családjuknak, hogy döntsék el, mely nyelvre, milyen szinten van szükség ahhoz, hogy az egyetemen megtanult tudást a szakképzettségüknek megfelelően használni tudják” – jelentette ki Csák.

A miniszter hozzátette, a felvételi lebonyolításának rendje nem változik, így a későbbiekben is a Felvi-rendszeren keresztül lehet majd beadni hat helyre a jelentkezéseket.

NYITÓKÉP: Csák János Facebook-oldala

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Van még itt cikk a témában

Kommentek