A horvát elnök már majdnem túlszárnyalja Orbán tusványosi eszmefuttatását

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.28. 17:30

Zoran Milanović a romákra tett megjegyzést egy sajtótájékoztatón.

A horvát elnök már majdnem túlszárnyalja Orbán tusványosi eszmefuttatását

Horvátország elnöke, Zoran Milanović Korčulában mondott beszédet a városi tanács ünnepi ülése után, majd újságírók kérdéseire válaszolt a Rijeka Danas portál cikke alapján. A sajtótájékoztatón szóba került Bosznia-Hercegovina és Horvátország viszonya, az orosz-ukrán háború, illetve Milanović és a horvát miniszterelnök, Andrej Plenković kapcsolata is.

Majd, az egyik újságíró kérdésére reflektálva a romákra tett kijelentést a horvát elnök.

„Inkább adja el a romáknak a klímát, mintsem 25 fokra állítsa. Ők majd csinálnak vele valamit, ebben nagyon ügyesek. 25 fokon nem működik a klíma” – mondta Milanović a helyi lapok szemléje alapján.

Pár órával később egyébként a horvát miniszterelnök is kommentálta a megjegyzést. „Ilyesmit jelentett ki? Nem mondta ezt, ugye? Remélem, az ő kedvéért, hogy nem ezt mondta. Kicsit sajnálom Milanovićot. Nem gondolom, hogy bölcs dolog lenne egy elnöktől, hogy valami ilyesmit mondjon a romákról, azokról az emberekről, akik ugyanolyanok, mint te és én” – jelentette ki Plenković az index.hr szerint.

Mint korábban írtunk róla, Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati tusványosi beszéde többekben aggodalmat keltett. Az ügyben megszólalt többek között Frölich Róbert országos főrabbi, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott pedig, mint bejelentette, az elhangzottak miatt adta be lemondását. Csütörtökön egy félig szír, félig magyar származású magyar állampolgár is levelet írt Novák Katalin köztársasági elnöknek Orbán beszéde miatt.

NYITÓKÉP: Zoran Milanović Facebook-oldala

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek