Putyin pénzzel intézné el az ukránok kedvenc drónját

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.27. 09:24

A török Bayraktar az oroszoknak nem ad el drónt, az ukránokat ingyen is támogatta már. Most Erdoğannak tett ajánlatot Putyin a céggel való együttműködésre.

Putyin pénzzel intézné el az ukránok kedvenc drónját

Recep Tayyip Erdoğan török elnök állítása szerint Vlagyimir Putyin találkozójukon kijelentette, szeretne együttműködni a Bayraktar dróngyártó céggel: az orosz elnök javaslata szerint az Egyesült Arab Emírségekben együtt építhetnének újabb üzemet - írja a CNN Turk.

Bár hivatalosan nem reagált az orosz fél Erdoğan pártjának bizottsági ülésén tett kijelentésére, nem elképzelhetetlen, hogy igaz: a Bayraktar TB2-t az ukrán hadsereg az ukrajnai orosz háború kezdete óta aktívan használja, a drón 150 vagy 300 km-es körzetben használható, páncéltörő rakéták és légibombák szállítására alkalmas. Annyira hatásos, hogy az ukrajnai háború kezdete után nem sokkal még népdalt is írtak róla az ukránok.

A Bayraktar ráadásul egyelőre egyértelmű, kiket támogat: a cég már ingyen is adott Ukrajnának drónokat, az elnökük, Baykar Makina pedig kijelentette, Oroszországnak egyet sem adnak el. 

Érdekes, de nem logikátlan az sem, hogy Putyin Erdoğannál próbálja maga alá gyűrni az ezek szerin az oroszokat is zavaró módon jól használható drónok gyártóját: hivatalosan ugyanis a török elnöknek semmi köze a drónokhoz, hiszen egy magáncégről beszélünk, a gyakorlatban viszont több hozzá közeli ember, illetve a veje is ott ül a cég elnökségében, emiatt az ajándékba adott drónok is némileg valamiféle török állásfoglalásnak tűnnek annak ellenére, hogy a Erdoğan egyébként hintapolitikát folytat, hol az orosz félnél, hogy a Nyugatnál kiharcolva előnyös pozíciót.

KIEMELT KÉP: Kremlin.ru

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek