Megemelték az országgyűlési képviselők benzinkeretét

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.27. 07:22

Kocsis Máté és Simicskó István javasolta, hogy többet kéne erre költeni.

Megemelték az országgyűlési képviselők benzinkeretét

Tíz százalékkal többet tankolhat autójába a továbbiakban egy országgyűlési képviselő a parlamenti benzinkártyája segítségével havonta – vette észre a 24.hu az erről szóló törvénymódosítást.

Ez azt jelenti, hogy 250 kilométerrel, de akár 975 kilométerrel is feltornászhatja a képviselők eddigi havi keretét a Budapesttől való távolságtól és a választókerület nagyságától függően: a legnagyobb választókerület esetén akár 10400 kilométernyi út megtételéhez elég pénzt utazhatnak le.

Értelemszerűen a képviselők autójának fogyasztásától is függ, de egy átlagos, tehát 7 liter/100 kilométeres fogyasztású autónál 192,5 liter benzinről van szó, az hatósági áron 92400 forint, piacin pedig 139 ezer.

A választókerületek méretének arányosabb figyelembevétele mellett módosul a képviselői üzemanyag költségtérítés mértéke – indokolta szűkszavúan az indítványt a két kormánypárti előterjesztő, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője, Kocsis Máté és Simicskó István.

A képviselők fizetése utoljára márciusban emelkedett, az alapbérük bruttó 1,3 millió forint, ehhez jönnek még bizottsági helyek és hasonlók. Közben a negyedik kétharmad után a miniszterek, államtitkárok, és maga a miniszterelnök fizetése is megugrott annak ellenére, hogy a kormány épp spótolni kezdett saját bevallása szerint a gazdasági válság miatt.

KIEMELT KÉP: Kocsis Máté / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek