IMF: A vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.27. 10:42

Bár a nyugati szankciók csúnyán megütötték őket, velük együtt az Egyesült Államok és Kína gazdasága sem teljesít jól, az Unió pedig még függ is tőlük.

IMF: A vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság

Az ukrajnai invázió nyomán Moszkvával szemben bevezetett nyugati szankciók ellenére úgy tűnik, hogy az orosz gazdaság a vártnál jobban átvészeli a vihart, mivel profitálni tud a magas energiaárakból – közölte kedden az IMF.

A szankciók célja az volt, hogy elszakítsák Oroszországot a globális pénzügyi rendszertől, és megfojtsák a Moszkva rendelkezésére álló forrásokat a háború finanszírozására, viszont a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb kitekintése már 2,5 százalékkal javította Oroszország ideig GDP-becslését, bár a gazdaság továbbra is hat százalékkal csökken.

Bár az orosz gazdaság zsugorodik, ezzel együtt az Egyesült Államok és Kína is lassul.

Ehhez az kellett, hogy az olaj januári 80 dolláros hordónkénti ára után márciusban már 129 legyen ez, majd visszaesve is 105 dollár felett maradjon, mindeközben a földgáz ára is emelkedik.

Bár a szankciót hatása látványos, főleg a nyugati multik szinte teljes kiszállása az országból, a belföldi kereslet is mutat rugalmasságot, miközben Európa továbbra is függ az orosz energiaellátástól. Ez tovább romolhat, ha az Európai Unió tényleg letiltja a tengeri úton szállított orosz olajat, cserébe ugyanis Moszkva teljesen elzárhatja a gázcsapokat.

KIEMELT KÉP: Schmucki / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek