Gyerekek és tizenéves fiatalok hoztak létre Kelet-Európára is kiterjedő nemzetközi terrorszervezetet

Szerző: Kósa András
2022.07.28. 16:10

Még gyerek vagy éppen fiatalkorú alapítói és tagjai vannak annak a laza neonáci hálózatnak, ami Romániától Nyugat-Európán át az Egyesült Államokig toborzott sikeresen tagokat és valós támadásokat is inspirált – derült ki egy nemzetközi oknyomozó újságírói együttműködés eredményeképpen. A rossz hír, hogy az elkövetők fiatal kora miatt a hatóságok gyakran tehetetlenek.

Gyerekek és tizenéves fiatalok hoztak létre Kelet-Európára is kiterjedő nemzetközi terrorszervezetet

Saaremaa Észtország legnagyobb szigete, tipikusan az a hely, amit egy utazási iroda nem tud másképp nevezni, mint „felsőinek”, „békésnek”, „idillinek”. Ki hinné, hogy innen indul 2018-ban annak a gyerekekből és fiatalokból álló nemzetközi neonáci szervezetnek a története, amit a Politico, a Welt am Sonntag és az Insider tárt fel.

A három lap újságírói több mint egy éves munkával, Berlinben, Brüsszelben, Las Vegasban, Münchenben, New York-ban, Potsdamban és Washingtonban gyűjtöttek anyagot és készítettek interjúkat, folytattak háttérbeszélgetéseket. Ezen kívül

álprofilokat használva egy sor neonáci csoportba épültek be a közösségi platformokon, aminek során 98,000 üzenetet gyűjtöttek össze,

amik fenyegetést, gyilkosságra felbujtást, gyilkosságok, merényletek tervezését tartalmazzák zsidók, politikusok, LMBTQ-aktivisták vagy éppen újságírók ellen. Így tárták fel azt a laza csoportosulásokból álló nemzetközi hálózatot, ami valós veszélyt jelenthet számos nyugati ország biztonságára.

De térjünk vissza 2018-ra és Saaremaa szigetére.

Egy mindössze 11 éves, de már neonáci eszmékkel átitatott gondolkodású fiatal

úgy dönt, társakat keres magának a közösségi médiában. Megalakítja a Feuerkrieg Division nevű csoportot és természetesen egyből meg is teszi magát a vezetőjének, így a továbbiakban Commander néven keres követőket. A tényfeltáró cikk szerint a csoport elképesztően sikeres lesz nagyon rövid idő alatt, ugyanis tagjai tervezték a következő terrortámadásokat:

  • 2019, Egyesült Államok: Conor Climo-t (23 éves) két évre ítélik, miután támadást tervezett Las Vegasban egy zsinagóga és egy melegbár ellen;
  • 2019, Nagy-Britannia: Paul Dunleavy (16 éves) fegyvert próbál szerezni, hogy terrortámadásokat kövessen el, de letartóztatják közben, öt és fél évet kap;
  • 2019, Egyesült Államok: egy meg nem nevezett katonát tartóztatnak le, mert egy rádióstúdiót akart megtámadni, 30 hónapot kap;
  • 2019, Litvánia: Gediminas Berzinskas (20 éves) egy irodát próbál felrobbantani, sikertelenül, két év négy hónapra ítélik;
  • 2019, Nagy-Britannia: Luke Huntert közelebbről meg nem nevezett terrortámadás kísérletéért ítélik 4 év két hónap börtönre;
  • 2020, Németország: Bajoroszág Cham járásában a speciális erők tartóztatják le Fabian D. villanyszerelőt, a munkahelyén, ahol titokban géppisztolyt próbált építeni, hogy terrortámadást kövessen el, két évre ítélik.

A Feuerkrieg Division-t ezek után előbb Nagy-Britanniában, majd Németországban is terrorszervezetté nyilvánították 2020-ban, később más országok is így jártak el. Mindez nem tántorította el Lukas F.-et, a tényfeltáró cikk főszereplőjét, hogy 2021 elején létre ne hozza a saját neonáci csoportját. Lukas F. korábban maga is a Feuerkrieg Division követője volt.

Lukas F. 2020 novemberében alapítja meg a Totenwaffen nevű csoportot az orosz Telegram közösségi csatornán, ekkor 16 éves, egy potsdami középiskola tanulója.

Saját magát „Führer”-ként természetesen vezetőnek nevezi ki. A fiú szintén meggyőződéses neonáci, egyébként egy belarusz anya és egy német nemzetiségű kazah apa gyermeke, szüleik vele és a két testvérével még akkor költöztek Németországba, amikor a gyerekek kicsik voltak.

A család ismerősei szerint viszont azóta is rendszeresen jártak haza Belaruszba, sőt, az apuka vonzódik a fegyverekhez, ezért rendszeresen lőgyakorlatokon vesz részt, amire a gyerekeket is magával viszi. A Politico még egy közösségi médiáról lementett fotót is közölt, amin az látszik, hogy Lukas F. az édesapjával és a testvéreivel egy második világháborús tüzérségi ágyún ül.

A fegyverekhez való vonzódás adott volt tehát (előfordult, hogy Lukas F. Előadást tartott történelem órán a második világháborús német fegyverekről és náci szimbólumokról), de a fiú az ismerősei szerint ettől függetlenül nem tűnt szélsőséges eszmékkel szimpatizálónak. Ironikus módon ez a jelek szerint

akkor változott meg, amikor az osztály meglátogatta a a schasenhauseni koncentrációs tábort.

Onnantól kezdve a laptopja háttérképe egy horogkereszt lett és azt kezdte hangoztatni, hogy holokauszt egy „megtisztulás” volt. A Totenwaffen csoport szépen gyarapodott a vezetése alatt (2021 májusáig meghaladta az aktív tagok száma a százat), a fiú profi módon fanatizálta követőit és írt nekik elő különféle szertartásokat.

Természetesen minden belépőnek esküt kellett tennie – feltétlen engedelmességet fogadnia Lukas F.-nek –, ezen kívül előírás volt James Mason amerikai náci Ostrom című könyvének tanulmányozása. (A csoportvezető figyelmesen hangfájlban is elküldte a könyvet annak, aki azt mondta, nem tudná elolvasni a gépén.)

Az Ostrom arról szól, hogy a szerző szerint hogyan lehet komoly tömegtámogatás, vagy politikai erő nélkül polgárháborúba taszítani egy modern társadalmat

(amit természetesen a „zsidók és a liberálisok irányítanak”) úgy, hogy viszonylag kis volumenű terrortámadásokat követünk el politikusok, kisebbségi vezetők, infrastrukturális létesítmények ellen. A Politico szerint az Ostrom mára sok neonáci csoportban fontosabb szerepet kap, mint Hitler Mein Kampf-ja.

A csoport tagjai között ekkorra vannak németek, észtek franciák, britek, de tag például egy 13 éves román fiú is, aki egy fotón egy második világháborús német MP40-es gépfegyverrel pózol, és egy 11 éves lengyel gyerek. A csoport tagjai a 2019-es, 51 halálos áldozattal járó új-zélandi terrortámadás elkövetőjét „legendának”, a 77 embert meggyilkoló Anders Breiviket „szentnek” szólítják egymás között.

Edward a 13 éves román fiú (a cikk szerzői az összes nevet megváltoztatták) egy ízben arról elmélkedik, 3D-s nyomtatóval lehetne az MP40-eshez hasonló gépfegyvereket gyártani, Lukas F. megígéri, hogy segíteni fog. 2020 decemberében a „Führer” azt írja,

arra készül, hogy robbantson valahol, ahol Angela Merkel kancellár nyilvánosan megjelenik.

Merkel nevét Angela helyett Jewgela-ként írja. Később „halállistákat” kezd el kiragasztgatni Potsdam utcáira ismert zsidó származású közéleti személyiségek nevével, majd az Amazonon mindössze 60 euróért vásárolt alapanyagokból (kén, magnézium) házilag bombát barkácsol és ezekből Potsdam mellett egy elhagyott volt laktanya területén kettő fel is robbant. Lukas F. természetesen az összes akcióját gondosan dokumentálja és megosztja a csoport tagjaival.

A csoport végül a rendőrség látókörébe kerül 2021-ben, és elkobozzák Lukas F. mobiltelefonját, majd laptopját, de 2022-ben visszakapja. Amikor pedig a Bal Párt egyik képviselője a hatóságoknál érdeklődik, hogy hogy áll a nyomozás az ügyben, azt a választ kapja, hogy azt titkosították.

Az észt hatóságok is beazonosítanak egy tagot, de a fiú kiskorú, így semmit nem tehetnek ellene.

Az egész ügy egyik morbid eleme, hogy van olyan kiskorú, aki például azért tűnik el a hálózatból, mert mint a többiek beszélgetéséből kiderül, a szülei egyszerűen elvették tőle a mobiltelefonját. A tényfeltáró vizsgálat egy pontján, idén márciusban egy újságíró immár nem inkognitóban keresi meg Lukas F.-et, aki bele is megy egy online interjúba.

Ennek során elismeri, hogy ő áll a profil mögött, hogy a csoport látszik, de tagadja, hogy ténylegesen terrortámadásokat akarnának elkövetni, magát pedig nem neonácinak, hanem „nacionalistának” mondja. Számos kérdésre ugyanakkor nem válaszol. Ezután az újságírók májusban

személyesen is elmennek a még mindig csak 17 éves fiúhoz,

akit otthon is találnak a szüleivel, de sem Lukas F., sem a szülők nem akarnak nyilatkozni, az anya oroszul csak annyit mond, nem érti, hogy válhatott ilyenné a fia. Azóta aztán a rendőrség letartóztatta Lukas F.-et, aki jelenleg is előzetes letartóztatásban van, de az újságíróknak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértők szerint az ilyen lazán szerveződő csoportokkal szemben nagyon nehéz a fellépés, hiszen a tagok percek alatt szüntethetnek meg közösségi profilokat és hálózatokat és hozhatnak létre újakat. Vagyis a történetnek egyelőre nincs megoldása.

NYITÓKÉP: Illusztráció, fotó: Wikimedia.org

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek