Csak megcsipkedte egymást Egri Viktor és Szöllősi György a sportújságírók vitaestjén

Szerző: Kósa András
2022.07.27. 12:01

A valóban éles vita elmaradt, de azért az kiderült, hogy Csányi Sándorék irreális célkitűzéseket tűztek ki 2011-ben a magyar futball elé még Szöllősi György szerint is, míg a TAO-rendszerről gyökeresen eltérően gondolkoznak a felek.

Csak megcsipkedte egymást Egri Viktor és Szöllősi György a sportújságírók vitaestjén

Lehetett volna egy sziporkázó vita Egri Viktor a napokon belül megszűnő Digi Sport riportere, valamint a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke, Szöllősi György között, de a két médiaszereplő ezúttal láthatóan igyekezett kímélni egymást. (Mi általában nem szoktuk.)

A nagyobb támadási felületet persze — legalábbis szerintünk – mégis csak Szöllősi György nyújtotta volna, aki sportújságíróként nem is titkolja, hogy

az általa vezetett lapot is az Orbán-kormány népszerűsítő eszközének tekinti,

ha szükségét érzi, még nyíltan is kampányol mellette, ilyen pedig, hogy egy országban egy monopol helyzetben lévő sportnapilap kényszeresen fejezi ki hűségét egy politikai párthoz, a világon nincs.

Egri Viktor azonban Szöllősi György munkásságának ezt az oldalát szinte teljesen szó nélkül hagyta, így a vita inkább folyt megszűnő focipályákról, elmaradt nézőkről és a TAO-ról.

Az persze eleve nehézzé tette a valódi vita kialakulását – a gyenge moderálás asszisztálásával –, hogy Szöllősi György teljes érvrendszerét arra az argumentumra építette fel, hogy ha 2010-ben az Orbán-kormány nem kezdi el önteni a milliárdokat a sportba akár kisvárosi stadionépítésekkel, akár a TAO-val, akár az MLSZ támogatásaival, akkor

„mostanra megszűnt volna a foci és a sport Magyarországon”.

Ő ezt többek között arra építette, hogy 2003-ban a magyar-észt barátságos meccsen alig párszázan lézengtek a lelátókon, még a tévé sem közvetítette ahogy kikaptunk; és 2006-2009 között ráadásul a Fradi NB II-es volt.

Szöllősi György szerint a lerohadni hagyott Népstadion a szocialista kormányok sportellenességének szimbóluma volt
Szöllősi György szerint a lerohadni hagyott Népstadion a szocialista kormányok sportellenességének szimbóluma volt Fotó: VinceB, Wikimedia Commons

Ehhez képest áll most úgy a magyar foci szerinte, hogy telt házas Eb-meccseket játszunk a felújított Puskás Arénában, új stadionok vannak mindenhol és 43 ezren voltak az FTC-Paks kupadöntőn, a Fradi pedig többször is bejutott valamelyik európai kupa csoportkörébe.

Csakhogy a magyar sport az elmúlt évtizedekben egyrészt – miként az egész ország is – nem a 2000-es években volt a legnagyobb válságban, hanem a rendszerváltást közvetlenül követő időszakban, másrészt a környező országok hasonló gazdasági- és társadalmi fejlődési utat jártak be,

mégsem szűnt meg sem a futballjuk, sem úgy általában a sportéletük,

sőt, vannak kifejezett sikertörténetek is. Mindezt úgy, hogy egyikben sem telepedett rá sem a politika, sem kormányhoz közel álló gazdasági körök a sportra, mint az Orbán-kormány alatt.

Szöllősi György szemszögéből így aztán kvázi minden is megengedhető volt a kormány elmúlt években tett sporttal kapcsolatos intézkedéseiből, hiszen ezt a nemes célt szolgálta. Nagyon szoftos bírálatokig azért eljutott, hogy talán a TAO-pénzek nem az esetek száz százalékában hasznosulnak a legjobban és a célnak megfelelően, vagy, hogy

az MLSZ, és személyesen Csányi Sándor valóban „végletesen naiv volt”,

amikor 2011-ben olyan tízéves programot fogadott el, aminek értelmében a magyar klubcsapatoknak rendszeresen meg kell érniük a tavaszt a nemzetközi kupákban, a válogatott gerincét a futball akadémiák tagjainak kell adniuk és az NBI-es meccsek átlag nézőszáma legyen 8000.

Igaz, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének még erre is volt egy „aduásza”: ezek azért sem teljesültek, mert

a sportellenes baloldali kormányok alatt felnőtt egy sportellenes nemzedék,

ezt nyögjük most, a nézőszámokat pedig azért nem lehet teljesen megítélni, mert sokáig nem játszhatott mindenki a saját stadionjában az új építése miatt, utána pedig érkezett a covid.

A nevezetes 2018-es Felcsút-Kisvárda meccs, amin az MTI szerint 400-an, a Nemzeti Sport szerint 589-en voltak, de aVárosok, stadionok, kocsmák Facebook csoport egyik tagja a helyszínen 60 nézőt számolt meg
A nevezetes 2018-es Felcsút-Kisvárda meccs, amin az MTI szerint 400-an, a Nemzeti Sport szerint 589-en voltak, de aVárosok, stadionok, kocsmák Facebook csoport egyik tagja a helyszínen 60 nézőt számolt meg Fotó: Városok, stadionok, kocsmák Facebook csoport

Egri Viktor ezzel szemben azt próbálta fejtegetni – amikor hagyták neki –, hogy a sportba befektetett rengeteg forrás nem térült meg jól, hiszen nem csak a fociban, de a többi látványsportágban sem értünk el az elmúlt tíz évben minőségileg jobb eredményeket a korábbiakhoz képest, talán éppen a foci és az Eb-szereplések, a Nemzetek Ligája győzelmek, na meg a jégkorong válogatott jelentik a kivételt, de

a fociban sem a magyar utánpótlásrendszer vizsgázik egyelőre jól,

hanem külföldön nevelkedett és honosított játékosokkal ér el egy remek szövetségi kapitány erőn felüli eredményeket. Ráadásul, mint megjegyezte, a röplabda eredetileg be sem került a privilegizált körbe, ettől függetlenül kezdett el jó eredményeket produkálni, tehát legalább egy példa biztosan van idehaza is, hogy lenne alternatíva az adott sportszövetségek nyakon öntésével tízmilliárdokkal.

Az pedig legalábbis feltűnő, hogy

a TAO-t fizető magáncégek valahogy pont úgy érzik, hogy a miniszterelnök szíve csücskét jelentő fociklubot kell támogatniuk

a legbusásabban, miközben például éppen azért is alacsony a nézőszám, mert a politika által mesterségesen kreált első osztályú kisvárosi focicsapatokban nem is lesznek sok ezren a lelátókon.

Innentől kezdve persze esély sem volt rá, hogy valamilyen konszenzussal álljanak fel a résztvevők, és valljuk be, a sport és a közélet iránt valamennyire érdeklődő közönségnek sok újjal sem szolgált az este- De legalább a végén, amikor el kellett dönteniük, hogy kinek juttassák el a rendezvény bevételét (végül a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítvány lett a befutó), egy kicsit átment klasszikus Hacsek-Sajó poénkodásba a vita és itt kiderült, hogy még Szöllősi Györgynek is van annyi humorérzéke, hogy őszintén nevetgélhessenek egymás adóforintjainak helyén.

A szervező Transzparens Újságírásért Alapítvány mindenesetre folytatást ígért.

A teljes vitát ide kattintva lehet visszanézni.

NYITÓKÉP: Transzparens Újságírásért Alapítvány Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek